Bez potvrde Policije Kosova

Dejan Slavić ('74), koji je do 2003. godine živeo u Obiliću, a trenutno živi u Lazarevcu, uhapšen je jučer popodne na prijelazu Jarinje pod sumnjom da je počinio ratni zločin. Vijest je potvrdila takozvana Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije.

KoSSev nezvanično saznaje da se radi o radniku EPS-a. Ni jednu od ovih informacija nisu mogli do objavljivanja vijesti da potvrde u Policiji Kosova.

Takozvana Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije navodi da je Slaviću određen pritvor do 48 sati i da mu je obezbjedila pravnu pomoć:

"Kosovske vlasti danas su, po više puta oprobanom receptu, na osnovu tajnih spiskova, uhapsile jednog Srbina, zbog sumnje da je navodno počinio ratne zločine. Ovime je nastavljena antipravna, nedemokratska praksa hapšenja na osnovu tajnih spiskova, koji su, kako je dosadašnje iskustvo pokazalo, pravljeni uglavnom na osnovu lažnih dojava i svjedočenja."

U saopštenju za medije iz Beograda navode da se praksom ovakvih hapšenja ograničava sloboda kretanja i povratak raseljenih.

Policija Kosova se još uvijek nije oglasila. U regionu Policije Kosova za Sjever uputili su novinare Kossev.info na pograničnu policiju, odnosno na glavnu direkciju u Prištini. Do objavljivanja vijesti, odgovor od glavnog portparola Bakija Kelanija nisu dobili.