Poslanik Jedinstvene goranslke partije (JGP)

Vladajuća koalicija kaže da je obezbjedila 79 glasova za ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom. Ali nade su uperene u glas jednog goranskog poslanika koji djeluje u sklopu poslaničkog kluba Srpske liste. Glas Adema Hodže će biti odlučujući jer će biti 80. i može dati epilog ovom sporazumu. Naime, međunarodni sporazumi zahtjevaju dvotrećinsku podršku poslanika, piše Gazeta Express.

Sjednica Skupština Kosova o demarkaciji s Crnom Gorom zakazana je za utorak sa početkom od 16:00 sati, nakon tri neuspješna pokušaja zbog nedostatka glasova.

Prema najavama, vladajuća koalicija trenutno ima 79 glasova koji će glasati za ovaj sporazum. Naravno, računa se i glas Donike Kadaj-Bujupi, koja se iz Kurtijeve stranke vratila u stranku Haradinaja, koju je prije dvije godine napustila. Napomenimo da je do sada Kadaj bila protiv ovog sporazuma.

Međutim, trenutno koalicija traži 80. glas. Glas poslanika Adema Hodže. On je član Jedinstvene goranske partije (JGP), ali je u Skupštini djeluje u sklopu poslaničkog kluba Srpske liste.

List "Express" saznaje da se Hodža složio da podrži sporazum sa Crnom Gorom, nakon sastanka koji je prethodno održao sa zamjenikom predsjedavajućeg AAK-a Palom Lekajem, također ministrom za infrastrukturu.

Slike sa sastanka je također i sam Lekaj objavio na svojem Facebook nalogu.

Potpredsjednik AAK-a indirektno je potvrdio da će ovaj poslanik glasati za demarkaciju. Lekaj, koji je i ministar za infrastrukturu, rekao je da je Hodža obećao vladajućoj koaliciji da će, ako prikupi 79 glasova, dati glas za ratifikaciju demarkacije.

"Express" je pokušao da kontaktirati poslanika Adema Hodžu, ali on nije odgovarao na pozive ni na poruke da pojasni njegov stav oko ratifikacije.