Voditi računa o principima

Rezultat dijaloga Kosova sa Srbijom zavisi od toga koliko je svaka strana pripremljena za ovaj proces. Kosovski poznavaoci međunarodne politike kažu da Kosovo mora da bude veoma pažljivo pri odabiru tema i članova delegacije koji će voditi dijalog. Oni smatraju da je važno da u delegaciji bude stručnjaka na svaku temu o kojoj se raspravlja.

Valon Myrtezaj, profesor međunarodnih odnosa i diplomatije govorio je za Radio Kosova o principima koje treba da imaju u vidu učesnici dijaloga.

"Kosovo treba da bude veoma pažljivo tokom zaključne faze dijaloga, koja predviđa normalizaciju odnosa između dvije zemlje. Treba da im bude jasno koje će teme biti prioritetne tokom pregovora, da se posveti više pažnje formiranju profesionalnih ekipa unutar Kosova, te da se odredi  više finanskijskih sredtstava za ovaj process”, naglasio je on.

“Nije dijalog samo dva dana u Briselu, on traje već godinama i nama treba da bude jasno koje ustupke možemo da učinimo, vodeći računa da time ne ugrozimo državnost i funkcionisanje Kosova”, dodao je Myrtezaj.

I analitičar Naim Rashiti kaže da ova faza dijaloga sa Srbijom treba da bude bolje pripremljena i da ima jasniju sliku prema Beogradu.

“Nevažno je ko će da vodi dijalog sa Srbijom sa kosovske strane. Najvažnije je da institucije Kosova imaju usaglašena mišljenja, kako bi došlo do jasnog stava o tome što hoćemo u finalnoj fazi. Ovo je veoma značajna faza, jer će put Srbije ka EU zavisiti od toga što će se potpisati u ovom procesu”, istakao je on.

Podsjećamo da je Srbija otpočela unutrašnji dijalog o Kosovu, u koji su uključene sve političke strane, akademici, civilni sektor.