Demantovao činjenicu da postoji kao ideja

Komandant KFOR-a Salvatore Cuoci, govorio je o ideji razmjene teritorija između Kosova i Srbije - temi o kojoj se govorilo u medijima.

On je dao do znanja da misija KFOR-a nije u bilo kakvom obliku uključena u pregovore o tome, ali nije demantovao činjenicu da možda to postoji kao ideja.

"Mi nismo dio toga, nismo uključeni u taj proces. Ne znam da li je to samo ideja, ili su samo spekulacije, ali to je nešto što može da podstakne druge situacije širom Balkana", rekao je Cuoci, prenosi Klan Kosova.

"Kada govorimo o razmjeni teritorija to je nešto veliko i nije vezano samo Kosovo i Srbiju. Ali naravno to nije naš mandat, ova odluka se donosi na najvišem nivou i to nije odluka koja se donosi samo u Prištini i Beogradu".

"Ipak, bez obzira na rješenje mi smo ovdje da podržimo mirovni proces, jer šta god da se uradi mora da se uradi isključivo na miran način".

Upitan da li smatra da li postoji rizik za povratak prošlosti na Balkan, S Cuoci je naveo da kao međunarodna zajednica, ne vjeruje da bilo koja zemlja želi povratak u prošlost.

"Balkan je u Evropi i Evropa ne želi da Balkan bude žarišno područje kao što je bilo u prošlosti. Posvećenost Evrope i NATO-a je da u ovoj zemlji mora da se živi u miru, i važno je što mislimo da ova zemlja zaslužuje bolju budućnost, građani zaslužuju bolju budućnost", izjavio je Salvatore Cuoci.