Odluka o budućnosti nakon 14. juna

Mandat misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) ističe ove godine, a očekuje se da neće biti produžen.

Ova misija je od 2009. pomagala kosovskim pravosudnim organima u razvoju i jačanju nezavisnog i multietničkog pravosuđa, policije i carine.

Sudije i tužioci EULEX-a bavili su se, prije svega, i osjetljivim krivičnim predmetima ratnih zločina, terorizma, te organizovanog kriminala i korupcije, kako samostalno, tako i u saradnji sa kosovskim institucijama. Sve neriješene predmete sada preuzimaju domaće sudije i tužioci.

Savjet Evropske unije je, na zahtjev kosovskih institucija, 2016. produžio mandat EULEX-u na dvije godine.

Zvaničnici Kosovskog sudskog savjeta navode, međutim, sada da se mandat misije treba okončati u junu ove godine. Predsjedavajući ovog savjeta Nehat Idrizi tvrdi da kosovski sudovi sada imaju kapaciteta da sami obavljaju posao.

"EULEX je većinu predmeta predao domaćem pravosuđu. U njihovim rukama je sada mali broj predmeta i na osnovu njihovog zahtjeva proslijeđuju im se predmeti za suđenje. Dakle, EULEX se obrati Sudskom savjetu da preuzme određeni predmet. Ako mi smatramo da za to postoji potreba, mi zahtjev odobrimo ili ga odbijemo", ističe Idrizi.

Idrizi dodaje da će domaći sudovi preuzeti odgovornost za sve predmete na svim nivoima, bez obzira na osjetljivost ili važnost.

Kosovo traži da EULEX ide

Iz EULEX-a kažu da je sada cilj Misije prenos odgovornosti u oblasti nadgledanja, podučavanja i savjetovanja. Portparolka EULEX-a Donika Berisha kaže da će o radu Misije odlučiti države članice Evropske unije, zajedno sa vlastima na kosovu.

"Takođe, biće to postepeno napuštanje izvršnog mandata, onako kako bude bilo potrebe. Odluka o budućnosti misije EULEX-a nakon 14. juna pripada državama članicama EU, naravno, u saradnji i koordinaciji sa domaćim institucijama na Kosovu", precizirala je Berisha.

Iz Kosovskog instituta za pravosuđe kažu da EULEX tokom svog mandata nije ispunio svoju misiju, naročito u oblasti organizovanog kriminala i korupcije. Stoga je ova često bio na meti kritika civilnog društva.

"Ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da imamo jedan sudski i tužilački sistem koji je izpolitizovan, onda će sigurno biti veoma teško da Kosovo ispuni svoj ustavni i zakonski mandat u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, ali i u uspostavljanju vladavine zakona", kaže Ehat Miftaraj iz ovog instituta.

Na odlazak međunarodnih misija pozvao je nedavno i predsjednik Kosova Hashim Thaçi u godišnjem obraćanju pripadnicima Bezbjednosnih snaga Kosova, ističući da je došlo vrijeme da se institucije Kosova ponašaju kao "domaćini u svojoj kući".

Piše: Arton Konushevci
Priredila: Amra Zejneli Loxha