Najnovija država u Evropi

National Geographic je odabrao deset zemalja svijeta koje bi trebalo posjetiti većina turista ili ljubitelja prirodnih ljepota.

Na ovoj listi zemalja, National Geographic je, pored Kosova, predložio turistima da posjete ljepote i Albanije, prenosi Koha.net.

Kosovo - Sklonite se od gužve i smanjite troškove tako što ćete posjetiti padine najnovije države u Evropi.

Najnovija država u Evropi, koja je proglasila nezavisnost 2008. godine, nije bila uvrštena u turističkim stazama. Zemlja koja se nalazila između nasilnih sukoba i političkih tenzija između Srba i kosovskih Albanaca tokom 80-ih i 90-ih, posebno u ratu na Kosovu 1998. godine, provela je gotovo deset godina kao protektorat UN-a. Međutim, danas nezavisno Kosovo je jedna od najuzbudljivijih i ekonomskih destinacija u Evropi za avanturističko putovanje.

Zašto posjetiti Kosovo: Dok su mnogi pisali o kulturi lokaliteta Prištine, najbolji slikoviti dio Kosova je jug Kosova. Srednjovjekovni grad Prizren - grad koji ima tvrđavu na brdu (Kaljaja), Otomansko kupatilo (Hamam)  i bazilike iz XIV stoljeća - savršena baza za šetnju (ili skijanje) na Kosovu - Šar planina, ili jednostavno da obiđete bistru rijeku oivičenu šumom u blizini tvrđave.