Zbog neisplaćenih dugovanja

Preko 30 penzionisanih nastavnika su tužili Direktorijat obrazovanja u Prizrenu zbog neprimjene Kolektivnog ugovora o preduniverzitetskom obrazovanju.

Oni, preko pravosudnih organa, traže realizaciju ovog ugovora, odnosno dio za odlazak u penziju i jubilarne plate.

Glasnogovornica Osnovnog suda u Prizrenu, Afërdita Kicaj potvrdila je da su nastavnici koji su otišli u penziju podnijeli tužbu protiv Direktorijata za obrazovanje.

"Što se tiče Civilnog departmana, imamo samo jedan predmet, koji je stigao na sudu prije mjesec dana, dok kada je riječ o izvršnom postupku imaju ukupno 31 slučaj, spram kojih je sud postupao u većini slučajeva u izvršnom postupku, radi ostvarivanja isplata kao jubilarne nagrade i onih koji se penzionišu", kaže Kicaj za "PrizrenPress".

Kolektivni ugovor za preduniverzitetsko obrazovanje omogućava penzionerima da primaju do 6 plata u ime plate za odlazak u penziju i jubilarne plate.

Bivši direktor za obrazovanje u Prizrenu, Zehadin Shemsedini rekao je da penzionisanim nastavnicima nisu isplaćene plate predviđene Kolektivnim ugovorima, zbog nedostatka budžeta.

"Nismo imali budžet", tvrdi Shemsedini.

Prema njegovim riječima, u 2016. godini opštinski budžet nije revidiran.

"U odsustvu revizije budžeta, nastavnici su ostali bez plata predviđenih Kolektivnim ugovorom."

Resit Kushaj, predsjednik Ujednjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture (USONK/SBASHK) u Prizrenu, rekao je da penzionisani nastavnici njihovo pravo su primorani da traže na sudu.

"Mi smo ovo pitanje postavili nekoliko puta, ali Direktorijat obrazovanja je odbacio zahtjeve nastavnika zbog nedostatka budžeta", rekao je Kushaj.

On dodaje da USONK preko advokata predstavlja penzionisane nastavnike.

"Predstavljeni su od strane advokata USONK-a", kaže Kushaj.

/PrizrenPress.com/