Očuvanje javnog reda i mira

Policija Kosova je saopštila da je pripremila operativnu naredbu i planirala sve aktivnosti u vezi sa održavanjem prijevremenih parlamentarnih izbora 11. juna.

"U cilju pružanja sigurnosti i mirnog toka izbornog procesa biće angažovan dovoljan broj policijskih zvaničnika različlitih profila, koji pripadaju različitim jedinica unuatar Policije Kosova", piše u saopštenju.

Precizira se da "operativni plan podrazumijeva ostvarivanje policijskih operacija u četiri faze - od predizbornog perioda, odnosno priprema procjenjivanja situacije, zatim angažovanje u pružanju bezbjednosti tokom izborne kampanje, bezbjednost na dan održavanja izbora i period poslije izbora do okončanja izbornog procesa".

Policija Kosova je takođe odredila koordinatora za saradnju s Centralnom izborm komisijom i drugim institucijama koje se bave izborima, i izradu dokumenta u kojem su predstavljeni policijski zadaci i zakonska odgovornost u izbornom procesu.

Planiranim mjerama je predviđeno "stvaranje klime mira i bezbjednosti za sve građane Kosova" i održavanje javnog reda, i mira i javne bezbjednosti prije, tokom izbora i u postizbornom proces.