Postignutog još u Briselu aprila 2013. godine

Iako je sporazum o Zajednici srpskih opština u Briselu postignut još u aprilu 2013. godine, dogovor ni četiri godine poslije nije sproveden u djelo. Da li će do formiranja ZSO-a doći nakon parlamentarnih izbora 11. juna, posebno ako se uzme u obzir da su pojedini kandidati za premijera Kosova najavili suprotstavljanje sprovođenju ovog sporazuma?

Politikolog Stefan Filipović nije optimista po ovom pitanju, ne vjeruje da će ubrzo nakon izbora Zajednica biti formirana, kako kaže vlade u Prištini i Beogradu očekuju ozbiljnija pitanja.

"Prije svega vidjećemo kakvi će rezultati izbora biti, koliko će biti potrebno vremena da se formira nova vlada i kakav će stav nove vlade biti prema Briselskom procesu i ZSO generalno, kakav će stav imati prema vladi u Beogradu, ali i kakav će stav vlada u Beogradu imati prema čitavom izbornom procesu i procesima nakon izbora u konstituisanju vlade", rekao je Filipović za RTK2.

Svaki izborni proces je sam po sebi bitan, ali predstojeći vanredni parlamentarni izbori na Kosovu imaju historijsku važnost, ističe Mazllum Baraliu, profesor ustavnog prava. On napominje da dalji tok dijaloga i primjene proisteklih sporazuma zavisi od nove vlade.

"Ta vlada će imati mnogo toga na plećima, velike odluke, ali i velike probleme koji su se odugovlačili, koji nisu riješeni za vrijeme dosadašnje koalicije, prema tome će najvjerovatnije najvažnije odluke biti oko demarkacije i Asocijacije sa većinskim srpskim stanovništvom, a možda i transformacije FSK-a", ističe Baraliu.

Iz Centra za mir i toleranciju takođe ističu da do formiranja Zajednice srpskih opština neće doći ni brzo ni lako.

"Ne očekujemo da će se ZSO uspostaviti odmah nakon izbora, uprkos svim najavama i obećanjima prvenstveno srpskih političara, ali takođe ne očekujem da će se ovo pitanje i odugovlačiti u nedogled. Najave pojedinih opozicionih kandidata za premijera Kosova da će obustaviti dalje razgovore na temu formiranja ZSO su krajnje neozbiljne i političke, do toga neće doći jer Briselski sporazum nije infuzna roba iz koje se uzme samo određeni dio dogovora, a drugi dio se odbacuje", rekao je Nenad Maksimović.

Još je 2013. godine dogovoreno da na Kosovu bude uspostavljena Zajednica opština sa srpskom većinom, sporazum su 25. avgusta 2015. godine potpisali i premijeri Isa Mustafa i Aleksandar Vučić. Njime je bilo predviđeno da se statut Zajednice izradi do kraja 2015. godine, međutim, njegova izrada još uvijek nije počela.