Izvještaji o utrošenim sredstvima

Na inicijativu instituta "Demokratija za razvoj" potpisana je deklaracija o transparentnom finansiranju predizborne kampanje. Među potpisnicima nije bilo predstavnika srpskih političkih partija.

Uoči vanrednih parlamentarnih izbora političke partije su se obavezale da će objaviti izvještaje o utrošenim sredstvima tokom predizborne kampanje. Shpend Emini, iz Demokratije za razvoj, rekao je da za razliku od 2012. godine revizija izbornog procesa 2014. nije urađena kako valja.
"Nedostatak revizije je štetan. Na ovaj problem je ukazao i izvještaj o napretku  Evropske komisije. Transkript finansijskih sredstava stranke bio bi veliki korak ka transparentnosti. Potpisivanje današnje izjave odražava volju političkih stranaka za finansijsku transparentnost", rekao je on.
U međuvremenu, predsjednica Centralne izborne komisije Valdete Daka je izrazila uvjerenje da ova deklaracija doprinosi valjanosti izbornog procesa.
"Nažalost, mi nismo nadležni za reviziju političkih stranaka. Nadam se da će slijedeća skupština preuzeti odgovornost, jer niko nije pristao da izvrši reviziju izborne kampanje. Transparentnost je temelj demokratije, nadam se da će ovog puta političke stranke objelodaniti finansijske izjveštaje. Pozivam političke stranke da primjenjuju Zakon o javnom objavljivanju troškova izborne kampanje, jer je to jedini način njene potpune transparentnosti", rekla je Daka.
Deklaraciju o transparentnosti finansiranja kampanje nisu potpisali predstavnici srpskih političkih partija i još nekoliko drugih, ali iz Instituta "Demokratija za razvoj" naglašavaju da su sve stranke podržale ovu inicijativu i da će tokom narednih dana i one potpisati ovaj sporazum.