I dalje je neizvjesno

Da li će Kosovo ponovo aplicirati za prijem u UNESCO i dalje je neizvjesno, jer iz Ministarstva inostranih poslova ekipa RTK2 nije dobila odgovor na to pitanje. Kao i oko ostalih ključnih pitanja i oko ovog srpski i albanski analitičari imaju suprotstavljena gledišta.

U novembru 2015. godine odbijen je prijem Kosova u UNESCO. Da li će ove godine nadležne kosovske institucije podneti zahtjev za članstvo u UNESCO, još uvijek nije potvrđeno. Predsjednik Hashim Thaçi je u nekoliko navrata najavio da će se Kosovo u predstojećem periodu boriti za mjesto u svjetskim organizacijama, između ostalog i za UN-ovu agenciju za obrazovanje, nauku i kulturu. Analitičar Fadil Lepaja smatra da je Kosovo veoma blizu članstva u UNESCU.

”Vlada Srbije bi trebalo da se zalaže koliko i Vlada Kosova za prijem Kosova u UNESCO, jer je to u interesu Srba na Kosovu. To je u interesu kulturne baštine koja je u vlasništvu svih građana. Mislim da je to neizbježno i da je stvar matematike kada će do toga doći”, kaže analitičar Fadil Lepaja.

S druge strane, novinar i pisac Živojin Rakočević izražava bojazan da bi prijemom Kosova u ovu svjetsku organizaciju srpska kulturna baština bila još ugroženija.

“Izvesno je da to nije kosovsko nasljeđe i izvesno je kako Kosovo nema ništa sa time. Vrlo je opasno kada se na jednom tako visokom nivou Kosovo odbije, pa da pojedinci pomisle da mogu da unište sve što nije njihovo, jer to što nije njihovo ugrožava njihove nacionalne i etničke ciljeve i to im daje snagu da se prema srpskom kluturnom nasljeđu odnose na najgori mogući način, kako pojedinci tako i institucije. Pogledajte šta se dešava sa imanjem u Dečanima, sa crkvom u Prištini, sa manastirima u Prizrenu. Treba ostaviti ono što nije vaše na miru”, rekao je Rakočević.

Politikolog Igor Zlatojev je mišljenja da je borba oko prijema u UNESCO zapravo borba suvereniteta Kosova i Srbije.

“Samo kulturno nasljeđe, odnosno vjersko o kome se najviše priča, nije u žiži dešavanja i diskusija, već je to u pitanju isključivo stvar suvereniteta. U tom pogledu mislim da Beograd ima loš pristup, jer bi bio gubitnik rata i kao takav morao da da neke kreativne predloge i odrežena rješenja, kako bi neke od svojih interesa uspio da sačuva. Kosovo kao neko ko ima potpunu podršku Zapada nema potrebe da pravi kompromise i zato samo čeka svoj momenat. Na sljedećem glasanju ako Ruska federacija uloži veto, doći će vrijeme kada tog veta više neće biti”, istakao je Igor Zlatojev.

Član 2 Ustava UNESCA navodi sljedeće: "Države koje nisu članice Ujedinjenih nacija mogu biti primljene u ovu organizaciju, na preporuku izvršnog odbora, putem dvotrećinskog glasanja Generalne konferencije".

Na prethodnom glasanju za članstvo Kosova, 92 države članice su glasale za, 50 je bilo protiv, dok je 29 bilo uzdržano. Za prijem novih članica u UNESCO glasa se na dvije godine.

Mirjana Marinković, RTK2