Nepremostiv izazov za institucije

Trgovina ljudima, ili kao što je poznato u današnjem žargonu "moderno ropstvo", ostaje nepremostiv izazov za institucije Kosova.

Iako organi reda u zemlji čine napore u borbi i sprečavanju trgovine ljudima, Kosovu treba puno posla kako bi ispunilo međunarodne standarde za eliminaciju ovog fenomena.

Ovako je rečeno u utorak na otvaranju kampanje osvješćivanja protiv trgovine ljudima, gdje je održana konferencija na kojoj su učestvovali čelnici lokalnih i međunarodnih institucija.

Svi su zatražili od organa reda i organa sudstva provođenje zakona i mnogo više rada na sprečavanju i otklanjanju ove pojave, piše danas list "Zëri".

Ministar unutrašnjih poslova Skënder Hyseni, izjavio je da nadležne institucije treba da rade više, da se u narednim nedjeljama i mjesecima iz temelja promijeni imidž Kosova kada je riječ o ovoj pojavi.

Zatražio je od tužilaštva i sudova da daju prioritet predmetima koji se bave trgovinom ljudima.

"Kažnjavanje osoba koji su uključeni u trgovinu ljudima nije na zavidnom nivou i ovdje mora doći do fundamentalnih promjena. Nisam ovdje da bih upućivao kritike, jer smo svjesni visokog nivoa prenatrpanosti predmetima naših sudova i Tužilaštva. Međutim, bitno je da u sedmicama i mjesecima pred nama iz temelja promijenimo imidž Kosova u ovom području ... Zatražio bih od Tužilaštva, ali i sudova da, onoliko koliko mogu, uvijek imajući na umu koliko su opterećeni, da daju prioritet predmetima koji se odnose na trgovinu ljudima", rekao je ministar Hyseni...