Rezultat zajedničke saglasnosti

Premijer Kosova Isa Mustafa je izjavio je danas da bez konsenzusa sa opozicijom demarkacija ne može da prođe.

"Vjerujem da ćemo se sastati sa opozicijom, kako direktno tako i kroz druge oblike sastanaka i uz učešće ambasadora", kazao je Mustafa na ceremoniji kompleksa drvne industrije Kosova.
On je najavio da će preduzeti konkretne korake da se postigne saglasnost sa opozicijom prije nego što se pitanje demarkacije stavi na dnevni red Skupštine Kosova.
"To je i razlog zašto ja ne žurim da stavim na dnevni red zakon o ratifikaciji dok ne iscrpimo sve mogućnosti dijaloga sa opozicijom, kako bi demarkacija bila rezultat zajedničke saglasnosti", kazao je Mustafa.
Juče je inače najavljena inicijativa zajedničke deklaracije stranaka zastupljenih u Skupštini Kosova oko demarkacije.
Na sastanku koji je u utorak održan kod predsjednika Skupštine Kosova Kadrija Veselija dogovoreno je da se, uprkos neslaganjima oko sadržaja sporazuma o demarkaciji, sve političke stranke zastupljene u parlamentu slažu da se izradi zajednička izjava o spremnosti da se taj proces okonča u najkraćem roku.
Nakon sastavljanja i usvajanja tog dokumenta predviđeno je da odmah počnu posjete zemljama EU kako bi se one informisale da je Kosovo ispunilo sve uslove u procesu liberalizacije viza i da građani Kosova zaslužuju da im se ukinu vize.