Na listi Interpola

Ministar spoljnih poslova Enver Hoxhaj pozvao je građane Kosova da budu oprezni kada krenu ka Srbiji, jer je povećan broj zahtjeva za hapšenje kosovskih Albanaca podnijetih Interpolu. On je dodao i da Balkan, pa tako i Kosovo, nikada nisu bili ugroženiji nego danas.

Podnoseći izvještaj skupštinskom Odboru za inostrane poslove, Hoxhaj je rekao da su najnoviji postupci Srbije dio kampanje koju ona vodi protiv Kosova.
"Od jula 2016, Srbija je povećala broj naloga za hapšenje građana Kosova. Nemam imena onih koji mogu biti uhapšeni, ali građani treba da budu oprezni", rekao je Hoxhaj. On je odbio da pruži više detalja o ovom pitanju zbog prisustva medija na sastanku.
Osvrnuvši se na spor i nedavne incidente oko crkve Hrista Spasa u Prištini, Hoxhaj je uputio kritike svojim srpskim kolegama iz Vlade zato što rade u službi Beograda i osporavaju nezavisnost Kosova.
"Ponašanje srpskih ministara koji čiste crkvu svake nedjelje je neprihvatljivo. Ja sam zbog ovoga izrazio svoju zabrinutost u Vladi. Ovo se radi kako bi se onemogućilo naše ponovno podnošenje zahtjeva za članstvo u UNESCO. Srbija radi na tome da nam oteža ovu borbu, ali ne bi trebalo da upadnemo u tu zamku", rekao je Hoxhaj.
Hoxhaj je takođe istakao da je Srbija intenzivirala kampanju provokacija u regionu u posljednje dvije-tri nedjelje, počev od Bosne i Hercegovine, Crne Gore i miješanja u unutrašnje stvari Kosova. On je dodao da hapšenje Nehata Thaçija, komandanta Policije Kosova za Mitrovicu jug, treba shvatiti kao dio ove kampanje.