Glavni element u zdravlju majki i djece

Ovim povodom ministar zdravlja Imet Rrahmani sa saradnicima i vršilac dužnosti šefa Kancelarije UNICEF-a na Kosovu, James Mugaji, posjetili su porodilište Ginekološke klinike u Prištini kako bi izrazili podršku institucija hranjenju dojenjem kao glavnog elementa u zdravlju majki i djece, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja

Ministarstvo zdravlja, uz podršku Kancelarije UNICEF-a na Kosovu i Ginekološke klinike, organizovalo je, kao i prethodnih godina, "Nedjelju dojenja" na Kosovu. Moto ovogodišnje "Nedjelje dojenja" jeste “Hranjenje dojenjem: Ključ stabilnog razvoja”, a za period od 1. do 7. oktobra, predviđene su brojne promotivne aktivnosti širom Kosova, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ovim povodom ministar zdravlja Imet Rrahmani sa saradnicima i vršilac dužnosti šefa Kancelarije UNICEF-a na Kosovu, James Mugaji, posjetili su danas porodilište Ginekološke klinike u Prištini kako bi izrazili podršku institucija hranjenju dojenjem kao glavnog elementa u zdravlju majki i djece, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Ministar Rrahmani je kazao da je svaki put kada je posjetio Ginokološku kliniku i neonatologiju razgovarano o uspješnim iskustvima, što za rezultat ima poboljšanje indikatora zdravlja, kao što je smanjenje smrtnosti beba. To, dodao je, ukazuje na dobru saradnju među zdravstvenim profesionalcima. Po riječima ministra, "Nedjelja dojenja" ima za cilj promociju i podršku hranjenja beba majčinim mlijekom, što je našlo važno mjesto i u Nacionalnoj strategiji zdravstva.

James Mugaji je istakao da su se, zahvaljujući dobrom partnerstvu UNICEF-a i Ministarstva zdravlja te drugih saradnika, stvari pozitivno promjenile i zato "zajedno trebamo planirati i raditi".

Mugaji je istakao da je dojenje najbolji put za dobar početak života djece i za spriječavanje različitih bolesti. On je naglasio i da činjenica da se na Kosovu samo 40 posto djece ispod 6 mjeseci hrani majčinim mlijekom, pokazuje da je potrebno i dalje zajedno raditi na poboljšanju u ovoj oblasti.

Direktorka Ginekološke klinike Myrvete Paçarada i direktorka Neonatologije Minavere Hoxha istakle su da je rezultat rada na promovisanju dojenja dovelo do porasta beba koje se doje sa 13 na 40 posto.

"Nedjelja dojenja" se obilježava u mnogim državama svijeta kako bi se kod svih podigla svijest o važnosti dojenja.