Albanski zvaničnici trebalo da prestanu sa praksom ignorisanja

Politički predstavnici Srba odbacuju bilo kakvu odgovornost zbog odlaganja ratifikacije Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, navodeći da bi albanski zvaničnici trebalo da prestanu sa praksom ignorisanja i da započnu razgovore sa liderima Srba.

Dan nakon što je iz Skupštinske procedure povučen prijedlog Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, srpski poslanici koji su bojkotovali sjednicu, odlučni su u stavu da to nije njihova krivica, već da je rezultat višemjesečnog nepostojanja komunikacije unutar koalicionih partnera.

“Mi ni u jednom trenutku nismo na ovu temu razgovarali sa bilo kim i mislim da je neodgovorno da se bilo ko zbog onoga što se juče desilo u Skupštini Kosova krije iza toga što mi nismo prisustvovali sjednici”, izjavio je za RTK2 ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić.

Nenad Rašić, poslanik Srpske liste, za RTK2 kaže da su predstavnici Albanaca bili obavješteni da njihove srpske kolege neće učestvovati na sjednici Skupštine i da mu nije jasno odakle iznenađenje zbog bojkota srpskih poslanika.

“Oni su bez obzira na to što su znali da nećemo biti učesnici, organizovali i nastavili sa Skupštinom, i na samom početku glasanja navodno bili iznenađeni zašto nema Srba”, rekao je on.

Srbi očekuju poziv za razgovor sa koalicionim partnerima iz PDK-a i LDK-a, koji bi mogao da riješi sve nesuglasice oko demarkacije, ali i ostalih pitanja bitnih za srpsku zajednicu

“Politički predstavnici Srba su legitimno izabrani od strane prije svega srpskog naroda da ih predstavljaju i mislim da politički predstavnici Albanaca moraju to da shvate i razumiju da smo mi spremni za svaki razgovor koji treba da doprinese izgradnji boljeg i kvalitetnijeg života ljudi, za stabilizaciju situacije na ovim prostorima i u tom smislu znamo da možemo da pomognemo samo ako se sa nama razgovara. Na drugačiji način, ignorisanjem mislim da nećemo biti u prilici da damo onaj doprinos koji možemo da damo i upravo je to ono što želimo da poručimo”, kaže Jevtić.

A ukoliko do toga ipak ne dođe, Nenad Rašić očekuje da će se ponoviti ista situacija i prilikom naredne sjednice.

“Nije problem kod nas, problem je u institucijama koje su trebale prvo da predstave slučaj, pa da onda traže usvajanje od strane Vlade, pa od strane parlamenta. Ovo se u parlamentu nije desilo, slučaj nije predstavljen i naravno da on nije mogao ni da bude usvojen, čak ni da ga razmatramo jer ne znamo u suštini šta je to”.

Kada su u pitanju eventualni srpski zahtjevi u zamjenu za podršku demarkaciji, Rašić dodaje da o tome još uvijek nije razgovarano unutar Srpske liste, navodeći da je preduslov sastanak sa albanskim vladajućim strankama kojima bi bili predočeni uslovi Srba. On za RTK2 nije potvrdio, ali ni demantovao mogućnost da bi jedan od uslova mogao ba bude razmještanje 20 baznih stanica MTS-a na teritoriji Kosova.

Agencija Kosovapres je jučer pisala o tome da su srpski predstavnici od Vlade Kosova tražili da ispuni obećanja i omogući postavljanje baznih stanica srpskog mobilnog operatera MTS na 20 lokacija na Kosovu, kao i da zamjenik šefa Kosovske obaveštajne agencije ubuduće bude predstavnik Srba.