Kosovski Srbi između Prištine i Beograda

Predizborna kampanja za vanredne parlamentarne izbore u Srbiji 24. aprila, obuhvatila je i sredine na Kosovu u kojima žive Srbi.

U njoj, pored zvaničnika iz Srbije, učestvuju i srpski predstavnici u kosovskim institucijama, iz Srpske liste.
Poznavaoci političkih dešavanja na Kosovu ocjenjuju da to ukazuje na činjenicu da su oni lojalniji Srbiji nego Kosovu, gdje su inače dio izvršne vlasti, što je politički paradoks.
Tako je Branimir Stojanović, zamjenik premijera Republike Kosovo, na inauguracija mosta u Lapljem selu kod Gračanice, došao u pratnji Marka Đurića, direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo. Stojanović je od okupljenih građana zatražio da glasaju za Srpsku naprednu stranku i njenog lidera Aleksandra Vučića.
"Dvadesetčetvrtog, znam kome ćemo pružiti poverenje, znam za koga ćemo se opredeliti. Samo za jednog – za Aleksandra Vučića, za onog koji je svih ovih godina jedini iskren bio sa nama i jedino iskreno preživljavao sa nama sve ono što živimo“, poručio je u subotu Stojanović.
Šef poslaničke grupe Srpska lista u Skupštini Kosova, Slavko Simić, prethodno je za RSE potvrdio da je ova lista, kao projekat Vlade Srbije odnosno premijera Vučića, uključena u izborni proces Srbije na Kosovu.
"Naravno da ćemo svoje glasače usmeriti u pravcu da glasaju za one koji su dali sav svoj trud i sav napor, da se uključimo u neke procese, procese normalizacije i procese boljeg života na Kosovu i Metohiji“, kaže Simić.
Analitičari na Kosovu tvrde da ovakvo ponašanje kosovskih zvaničnika dovodi u pitanje njihovu lojalnost zemlji u kojoj žive i u kojoj zastupaju svoj narod.
Petar Miletić, bivši potpredsednik Skupštine Kosova u izjavi za RSE naglašava da Vlada Kosova mora da odgovori zašto se takva dela njihovih članova tolerišu, i to onih koji su uglavnom članovi i Srpske napredne stranke.
"To vlada toleriše sve vreme. Ovakvo ponašanje nije nastalo juče u predizbornoj kampanji, već je do sada bilo puno izjava gde Branimir Stojanović kritikuje Prištinu, recimo, za neispunjavanja Briselskog sporazuma, gde je on u par navrata i bio u pravu, ali svejedno. On je taj koji je deo Prištine i s obzirom na to da mu niko do sada nije skretao pažnju kada se ponaša kao predstavnik Beograda, a ne Prištine, on je nastavio. Mislim da je sada bespotrebno upozoravati ga da je to nelojalno. Jednostavno, on je nastavio da se ponaša onako kako se ponašao od samog početka i prosto ne vidim razlog da se drugačije ponaša“, kazao je Miletić.
Međutim, zvaničnici Vlade Kosova prethodno su izjavili da to nije problem, s obzirom na to da se na taj način poštuje dvojno državljanstvo srpskih građana na Kosovu, i njihovo pravo da učestvuju u izbornom procesu Srbije.
Kosovski analitičar, Haljilj Matoši, u izjavi za RSE navodi da Vlada Kosova ni jednom nije zatražila od kosovskih Srba, koji su deo institucija, da budu lojalni državi Kosovo, već je tako nesto prepušteno njihovoj savesti.
Ipak, dodaje da predstavnici kosovskih Srba trebaju da shvate da je nezamislivo da istovremeno budu lojalni ustavima dveju suverenih država.
"Sigurno da Vlada Ise Mustafe treba da reaguje i da zatraži odgovornost za svaku izgovorenu reč članova njegove vlade, bez obzira što se u ovom slučaju radi o pripadnicima srpske zajednice. Kada bi i neki pripadnik albanske zajednice lobirao za jednu partiju druge države, to ne bi bilo primereno.“
I sam Miletić kaže da je tokom svog angažovanja u kosovskim institucijama bio zagovornik autonomne i autohtone politike koja ne isključuje saradnju sa Beogradom. On, međutim, kritikuje sadašnje predstavnike Srba u Vladi Kosova.
"Skoro svi sadašnji predstavnici Srba na Kosovu crpe političku snagu i političku energiju upravo iz podrške Beograda. Dakle, niko od njih ne bi bio na tom mestu da nije bilo podrške Marka Đurića i Aleksandra Vučića i oni tu podršku uzvraćaju. Da li je to nelojalno prema Prištini? Zašto bi bili lojalni Prištini kada niti su postavljeni od Prištine, niti su postavljeni od glasača, već su postavljeni od Beograda“, kaže Miletić.
Još uvek nije utvrđen način na koji će se srpski parlamentarni izbori održati na Kosovu. Kako su prethodno iz OEBS-a rekli, misija koja je do sada posredovala u ovom procesu na Kosovu, razgovori po tom pitanju su u toku.
Tokom srpskih parlamentarnih izbora 2014. godine, misija OEBS-a na Kosovu je za potrebe operacije prikupljanja glasova otvorila deset centara u srpskim enklavama da bi kosovski Srbi, koji imaju dvojno državljanstvo, glasali.