Troši se na sve strane

Potpredsjednik Skupština Kosova Xhavit Haliti, prolazi sve poslanika Skupštine Kosova kada je riječ o putovanjima u inoistranstvo. Samo u toku tri mjeseca on je posjetio gotovo sve države Evrope.

Moldavija, Francuska, Belgija i Italija, samo su neke od zemalja u kojima je potrošio više od 9000 eura, novca poreskih obveznika kosova, za karte, smještaj i dnevnice od septembra do decembra 2015. godine.

U izvještaju troškova Skupštine, kojeg posjeduje portal "Gazeta Fjala", može se vidjeti da je Haliti u nekoliko slučajeva platio blizu 2000 eura za smještaj, za koji ne postoji objašnjenje u kojim je zemljama boravio. On je često putovao sa svojim kolegama poslanicima, Sabri Hamitijem i Slobodanom Petrovićem, s kojima je potrošio 5 hiljada eura.



Ovim je Haliti prošao čak i svog šefa, predsjednika Skupštine, Kadri Veselija, za putne troškove koji su ukupnom iznosu, kada je riječ o svim poslanicima u posljednja tri mjeseca potrošili 40.000 eura.

Ali, iako je ostavio iza sebe po putovanja i dnevnicama, Kadri Veseli, "vodi" kada je riječ o troškovima na službene ručkove, piše portal "GazetaFjala".

Izvještaj pokazuje da on najviše voli restoran "Liburnia", gdje je načinio najviše troškova. U ovom restoranu za tri mjeseca Veseli je potrošio na ručkove 885 eura. Ali najskuplji ručak je bio u restorano "Puro" koji ga je koštao 307 eura. Inače, svi poslanici u ovom periodu su novcem iz budžeta platili za ručkove oko 20 hiljada eura.

Najveći trošak je napravljen u bifeu Skupštine Kosova koji je pod upravom restorana "Shqiponja". Hrana je u ovom bifeu koštala 13 hiljada eura.

Ne štede ni poslanici opozicije

Na kraju prošle godine i poslanik Slobodan Petrović izgleda da je veoma malo boravio na Kosovu. Lider Samostalne liberalne stranke (SLS) za službena putovanja potrošio je više od 7000 eura. najveće dnevnice je dobio za putovanje u Norveškoj, u iznosu od preko dvije hiljade eura, dok je najskuplji smještaj na službenom putovanju koštao skoro 700 eura.

Budžet Skupštine nije štedeo ni poslanik Parlamentarne grupe 6+, Fikrim Damka. On je za tri mjesece potrošio blizu dvije hiljade eura na usluge, uključujući i putovanja van zemlje, smještaj i dnevnice. Najveću dnevnicu je dobio tokom putovanja u Turskoj - 367 eura.



Ni poslanici Pokreta Samoopredjeljenje se nisu pokazali štedljivim kada je riječ o novcu iz državnog budžeta, piše portal "Gazeta Fjala".

Ilir Deda, jedan od poslanika Pokreta Samoopredjeljenje je potrošio ukupno hiljadu eura za usluge putovanja, a najviše nova je on potrošio za putovanje u Srbiji - 306 eura.

Ali na zajedničkim putovanjima sa Xhavitom Halitijem i Sabri Hamitijem Deda je potrošio preko dvije hiljade eura.

Bet troškova za tri mjeseca nije bio ni Zenun Pajaziti, poslanik Demokratske partije kosova. Pajaziti je potrošio oko hiljadu eura. On je najvveću dnevnicu dobio za putovanje u Albaniji - 309 eura. Za smještaj u Albaniji on je potrošio isti iznos. Ništa manje nije potrošio ni Besim Beqaj iz iste stranke. Od ovog novca najviše je potrošio za putovanje u Austiji - on je u njoj ostavio 338 eura.

Skromnost u troškovima nisu pokazali ni poslanici lsite Srpske. Jelena Bontić, poslanica ove partije je iz budžeta Skupštine uzela  hiljadu eura za putovanja. Bontić je za putovanje u SAD potrošila 990 eura.

Poslanici potrošili 90 hiljada eura za telefon

Tokom 2015. godine, poslanici Skupštine Kosova potrošili su na telekomunikacijske usluge preko 90 hiljada eura. Samo za mobilne telefone za izabranike naroda, prema izvještaju o troškovima plaćeno je 86 hiljada eura.

Iz državnog proračuna za subvencioniranje javnih entiteta otišle su 62 hiljade eura. Od toga 40 hiljada eura je otišlo za udruženje "Nëna Tereza" i 6 hiljada eura za Udruženje porodica šehida "UÇK".

Jedna suma novca u iznosu od pet hiljada eura je otišla za katoličku crkvu "Charita", a isti iznos novca je investiran u "ART PROJECT".

U međuvremenu, SOS dječje selo je dobilo 800 eura izdvojenih iz Skupštine Kosova, dok je 4 hiljade eura otišlo za Koordinaciono veće udruženja porodica nestalih na Kosovu i 500 eura je dobila nevladina organizacija "Violeta".

Za kupovinu namještaja i računara, telefona i tehničke opreme Skupština Kosova je prošle godine potrošila 20 hiljada eura, a za opremanje kancelarija je potrošeno 123 hiljade eura iz državnog novca.

Dok je za zapaljiva sredstva, kao što su ulje, ugalj, nafta i druge sirovine Skupština platila 42 hiljade eura tokom 2015. godine.

Za usluge osiguranja i registracije vozila i zgrade Skupštine izdvojeno je 27 hiljada eura.

Održavanje svih objekata, vozila i informacionih tehnologija, alata i opreme za montažu izdvojeno je 269 hiljada eura.