76 osoba pokušalo samoubistvo

Samoubistvo u mnogim slučajevima se vidi kao najlakši način da se okončaju problemi koji otežavaju život osoba. Svjesnom akcijom, čovjek sebi oduzima život ne tražeći rješenja za probleme koje su ga zahvatili. Najčešći razlog za samoubistvo proizlazi iz depresije ili bipolarne bolesti i drugih mentalnih ili fizičkih bolesti.

U kosovskom društvu, prema zvaničnim podacima Kosovske policije (KP), samo u prva tri mjeseca ove godine pet osoba je okončalo svoj život, a 76 drugi pokušalo izvršiti samoubistvo.

KosovaPress saznaje iz Policije Kosova da je tokom prošle godine 75 osoba počinilo samoubistvo, a broj osoba koji su pokušali izvršiti samoubistvo je 293. Prema ovim podacima, kao u prošlosti isto i u ovoj godini broj muškaraca koji su okončali svoj život je veći u odnosu na žene, gdje je samo u početku ove godine tri muškarca sebi oduzeli život, a prošle godine ukupno 59 muškaraca je izvršilo samoubistvo. Pokušaj samoubistva kod ženske populacije je veći u odnosu na muškarce, gdje u odnosu na podatke u ovoj godini 45 žena je pokušalo da se ubije, dok je u 2015. godini samoubistvo pokušala 171 žena.

Sociolozi, psiholozi i psihijatri, samoubistava u našoj zemlji vide kao ozbiljan problem. Kažu da su efekti uzrokovani različitim faktorima, koji prema njima, uglavnom se odnose na socijalni aspekat u našoj zemlji.