Adekvatniji status i podršku društva

Od jučer na Kosovu, na inicijativu nevladine organizacije Mreža žena Kosova počinje kampanja pod sloganom “Ja sam preživjela seksualno nasilje u ratu”.

Na osnovu  Rezolucije 1820 Ujedinjenih nacija, seksualno nasilje tokom rata je zločin protiv čovječnosti i krajnje je vrijeme da sve žrtve dobiju adekvatni status i podršku u kosovskom društvu, rečeno je u Prištini, na sjednici Nacionalnog savjeta za preživjele seksualnog nasilja tokom rata.

Predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga jučer je posljednji put za vrijeme svog predsjedničkog mandata predsjedavala Nacionalnim savjetom za preživjele seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu i tom prilikom pozvala domaće i međunarodne institucije da učine sve kako bi se na Kosovu zločini silovanja priznali kao ratni i kao zločini protiv čovječnosti.  

"Sve preživjele ovog gnusnog čina molim da se prijave, kako bi dobili zasluženu pomoć i podršku, a institucije da se maksimalno založe u procesu rehabilitacije žrtava", rekla je Jahjaga, nazivajući sve žrtve seksualnog nasilja tokom rata - heroinama.

"Proces rehabilitacije preživjelih seksualnog nasilja tokom rata je jedan dugoročan proces koji traži angažovanje svakoga, proces kroz koji treba da prođemo zajedno kao društvo. Trebalo bi da se trudimo da se posljedice ovog ratnog zločina ne prenesu na buduće generacije", rekla je Jahjaga.

Zbog podrške i pomoći žrtvama silovanja tokom rata, osnovan je Kosovski centar za podršku žrtvama seksualnog nasilja. Centar je osnovan na inicijativu Mreže žena i civilnog društva, a uz podršku američke, britanske i turske ambasade.

Ambasador SAD na Kosovu, Graig Dellawi rekao je da će njegova zemlja nastaviti da pomaže svim žrtvama rata, a posebno ženama, žrtvama seksulanog nasilja. Njihovi bol i patnja se mogu smanjiti samo privođenjem krivaca pred lice pravde i razumijevanjem okoline, rekao je Dellawi.

"Dugotrajno pomirenje i stabilnost će biti jedino mogući samo ukoliko društvo nauči pravilno da tretira pitanje seksualnog nasilja tokom rata i kada svi oni koji su krivi za ove zločine budu osuđeni. Preživjeli ovih zločina zaslužuju pravdu i poštovanje, a ne osudu i stid", zaključio je američki ambasador.

Nacionalni savjet za preživjele seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu osnovan je petnaest godina poslije ratnih sukoba, tek marta 2014. na inicijativu kosovske predsjednice Atifete Jahjaga.

Savjet čine predstavnici Vlade Kosova, civilnog društva i kancelarije predsjednice, a u njemu nema pripadnika manjinskih zajednica.