Godišnjicu Kosova zamaglio suzavac

Osam godina nakon proglašenja nezavisnosti, haotične scene u kojima kosovski poslanici bacaju suzavac u parlamentu teško da odaju utisak uspješnog funkcionisanja. To je ocjena francuske agencije AFP.

Poslanik opozicione partije Samoopredjeljenje Albin Kurti, međutim, smatra da su tako radikalne mjere jedini način da se "spasi Kosovo".

"Možda će ljudi biti malo šokirani, ali mislim da će većina razumjeti da mora da je užasno teško za ovu zemlju, mora da postoji velika opasnost kada su ti poslanici primorani da preduzmu takve akcije", rekao je Kurti za AFP u Prištini.

Od oktobra, Kurti i njegove kolege su gotovo paralisali parlament koristeći suzavac u protestima, a i policija je ispalila suzavac na njihove ponekad nasilne sljedbenike na ulicama.

Ujedinjena opozicija oštro se protivi sporazumu o formiranju Zajednice srpskih opština, koji je Priština potpisala sa Beogradom uz posredovanje EU, a kritičari strahuju da će se time produbiti postojeće etničke podjele na Kosovu i povećati ovlašćenja Srbije.

Za veliki broj demonstranata, koji su najavili predizborne proteste za srijedu, 17. februar, kada se obilježava osam godina od nezavisnosti Kosova, sporazum je samo katalizator za akciju povodom niza pritužbi aktuelnih vlasti.

"Potpuno smo razočarani. Kosovo nije ono što smo sanjali da će biti", istakao je za AFP IT dizajner Petrit Ramadani (32) koji, zajedno sa nekoliko drugih demonstranata optužuje vlasti za širenje korupcije, zaostali razvoj i zanemarivanje muslimanske većine na Kosovu, gdje živi oko 1.8 miliona ljudi.

Oko 70 odsto muslimanskog stanovništva na Kosovu je mlađe od 35 godina, a većina njih žudi da ode u inostranstvo usled visoke stope nezaposlenosti koja, prema navodima Svjetske banke, iznosi oko 40 odsto.

Nezavisnost Kosova još ne priznaje nekoliko zemalja, među kojima su i Srbija, Španija i Rusija, dok je njegovo pridruživanje EU i dalje daleka budućnost, navodi francuska agencija.

Ministar spoljnih poslova Hashim Thaçi je, međutim, rekao da je i dalje "pun nade".

"Zemlja se mijenja, nismo savršeni, znam da moramo više da uradimo, ali napredujemo", ocjenio je on u izjavi za AFP istakavši da nema razloga za upotrebom nasilja jer je u pitanju područje Evrope, a ne Bliskog istoka."

On je ukazao na postignut napredak u pregovorima sa Srbijom radi normalizacije odnosa što je, kako navodi, pomoglo Kosovu da potpiše predpristupni sporazum sa EU u oktobru prošle godine.

Thaçi je naglasio i da su sporazumi između Beograda i Prištine postignuti uz punu saradnju EU i SAD, navodi AFP.

U letku Ministarstva spoljnih poslova, koji je dijeljen na nedavnoj konferenciji u Prištini, navodi se da je to super-dinamična zemlja, bogata kafićima i filmskim festivalima u kojoj je zastupljen harmonični i raznovrsni spoj religija i jezika. Realnost je, ipak, komplikovanija što se jasno vidi u Mitrovici gdje most, koji čuvaju NATO snage, dijeli albansko i srpsko područje, navodi AFP.

Srpski dio grada pokriven je srpskim zastavama i prosrpskim i proruskim grafitima, a na jednom od njih napisano je "Kosovo je Srbija, Krim je Rusija", dok je na drugom prikazan ruski predsjednik Vladimir Putin kako odlazi dok je u pozadini Bijela kuća u plamenu.

Predsjednica Skupštine opštine Mitrovica Ksenija Božović rekla je da Srbi sa Kosova "gledaju ka Vladi Srbije" kako bi se riješili svoje probleme.

Iako bi sporazum između Beograda i Prištine trebalo da pomogne srpskoj zajednici na Kosovu, Božović je istakla da su mnogi zbunjeni i zabrinuti zbog sprovođenja tog sporazuma

"Priština daje jednu verziju informacija, a Beograd kaže drugačije. Mogu vam reći poziciju srpskih državljana - očekuju mnogo od ovog sporazuma", zaključila je Božović.