Thaçi u izjavi za Radio-televiziju Kosova

Lider Demokratske partije Kosova i kandidat vladajuće koalicije za predsednika Kosova Hashim Thaçi izjavio je danas da će predsjednik Kosova biti izabran u ustavnom roku, poslije 17. februara, i da će biti ispoštovane sve procedure.

On je za Radio-televiziju Kosova kazao da će o datumu sjednice Skupštine na kojoj bi trebalo da bude izabran predsjednik, za šta je on za sada jedini kandidat, odlučiti Predsjedništvo Skupštine Kosova.

Thaçi je rekao da je rok za izbor predsjednika 6. mart i da će Skupština Kosova "do tančina ispoštovati ustavne i zakonske procedure".

Prema njegovim riječima, izbor predsjednika je nakon oslobođenja Kosova praćen ponekad s pravom ponekad s nepotrebnom galamom, ali je uvijek pronađeno rješenje, dok je sada situacija jasna pošto postoji vladajuća koalicija koja ima više od dvije trećine glasova.

"Imamo istu agendu. Nemam nikakvu dilemu niti sumnju jer imam puno povjerenje u vladajuću koaliciju i vidim izbor kao proces koji treba da bude okončan u redovnom ustavnom roku i uz poštovanje političkog sporazuma, uz poštovanje svih procedura i u jednom transparentnom procesu", rekao je Thaçi.

On je izrazio uvjerenje da će se opozicija osvjestiti i da neće ići ka tome da svako političko pitanje iskoristi za partijske interese, jer nasilje nikome neće doneti ni jedan jedini glas, već samo može da šteti Kosovu.

Thaçi je kazao da vidi sebe kao predsjednika s potrebnim političkim iskustvom na domaćem i međunarodnom planu.

"Ja sam vodio vladu u dva mandata i ja sam lider s najviše glasova na izborima. Vjerujem da imam potrebno domaće i međunarodno iskustvo. Služiću svim građanima Kosova bez razlike. Ispoštovaću sve ustavne odgovornosti i ovlašćenja koje ima predsjednik", kazao je Thaçi.

On je rekao i da smatra da Kosovo nije u krizi, već da se radi o neregularnom opozicionom djelovanju, koje je arbitrarno i koje nema veze s političkom i građanskom tradicijom Kosova.

Takođe, on smatra i da bi ukoliko bi se išlo na izbore vladajuća koalicija ponovo bila pobjednik.