Priština (ne)obilježava Dan nezavisnosti

Protest opozicije najavljen za 17. februar, istog dana kada Kosovo obilježava 8. godina nezavisnosti i nedostatak državnih simbola u glavnom gradu Kosova je zabrinuo građane Prištine.

Neki od njih su za Radio Kosova rekli da je narod žrtvovao mnogo za nezavisnu državu Kosovo, te stoga, prema njihovim riječima uoči 17. februara cijela zemlja bi trebalo da bude ukrašena zastavama. Protiv ovog fenomena je reagovala i Inicijativa za progres.

Na ulicama glavnog grada uoči 17. februara, Dana nezavisnosti, umjesto državnih zastava postavljeni su transparenti putem kojih se građani pozivaju  da učestvuju u protestu kojeg je najavila opozicija upravo 17. februara.

Ovo je zabrinulo građane glavnog grada, jer prema njihovim riječima za ovaj dan su se žrtvovali mnogi ljudi iz različitih generacija i da ga treba obilježiti na više dostojanstven način.

Kažu da je postavljanje državnih simbola Kosova, a posebno državnih zastava u glavnom gradu preko potrebno.

"Ovaj prostest je za uništenje države. Simboli bi trebali biti postavljeni jer su građani tražili ovu državu, a ne zbog toga što ne poznaju parlamentarne partije i vrše teror u Parlamentu. Oni ne žele ove simbole".

Neukrašavanje glavnog grada od strane opštine Priština, Organizacija Inicijativa za progres je ocijenila kao ignorisanje države.

Projekt menadžer u INPO, Albulena Nrecaj rekla je za Radio Kosova da Opština Priština bi trebalo da odigra svoju ulogu prema svojoj nadležnosti u cilju obilježavanja 17. februara Dana nezavisnosti.

"INPO organizacija je reagovala o nespremnosti opštine Priština oko uspostave državnih simbola Republike Kosovo u cilju obilježavanja Dana nezavisnosti zemlje."

Nrecaj je rekla da je INPO dobila potvrdu od glasnogovornice opštine Priština, Mirande Mullafazliu da neće organizirati nikakav svečani događaj u čast Dana nezavisnosti.

Nrecaj je rekla da je organizacija pozvala prvog čovjeka opštine Shpenda Ahmetija da ne koristi političku situaciju i pokvari svečanost proslave Dana nezavisnosti.

 "INPO je pozvao gradonačelnika Shpenda Ahmetija da ne koristi političku situaciju, ekonomsku ili lošu socijalnu situaciju u zemlji te da ne upriliči svečanost u povodu 8 godina nezavisnoti zemlje".

Inače, Radio Kosova je pokušao da kontaktira sa službenicima za informisanje u opštini Priština, ali oni nisu odgovarali na telefonske pozive.