Neizvjesno i do kraja 2017. godine

Građani Republike Kosovo će čekati još nekoliko godina da dobiju zdravstveno osiguranje. Zakon o osiguranju predviđen da bude okončan 2015. godine, nije čak ni blizu realizacije.

Ministarstvo zdravlja je dobilo preporuke od domaćih partnera (različite privredne komore) i međunarodnih, da se treba čeakti još neko vrijeme do počinjanja prikupljati doprinosa, zbog ekonomskog uticaja prikupljanja sredstava kosovskih porodica.

"Ministarstvo zdravlja radi na tome da ove godine započne sakupljanje doprinosa, a možda i sa ugovaranjem prvih ugovora sa Agencijom za finansiranje zdravstva koja će biti pretvorena u Fond osiguranja zdravstvenih radnika", navodi se u odgovoru Ministarstva datom listu "Fjala". Međutim, Ministarstvo nije dalo konkretan datum kada će se započeti osiguranje.

"Trenutni fokus je da se počne sa naplatom doprinosa, što je prije moguće i jačanje kapaciteta Agencije za finansiranje zdravstva", rekao je Faik Hoti iz Ministarstva zdravlja.

Poslanici: Ministarstvo ne radi ozbiljno

Međutim, Time Kadrijaj, poslanica Skupštine Kosova je rekla da Ministarstvo zdravlja ne radi dovoljno da realizuje projekat za zdravstveno osiguranje.

Ona je rekla da ministarstvo nije shvatilo ozbiljno pitanje sigurnosti.

"Skeptična sam i mislim da i ove godine građani ne trebaju očekivati čudo jer neće imati zdravstveno osiguranje", rekla je ona.

Istog mišljenja kao i Time Kadrijaj je i nezavisni poslanik u Skupštini Kosova, Shaip Muja. On je rekao na osnovu budžetskih planiranja koje Ministarstvo ima sa donatorima ne očekuje da zdravstveno osiguranje počne do kraja 2017. godine.

"Zdravstveno osiguranje bez stabilizacije zdravstvenog sistema ne može početi. Inače, u toku 2016. godine zdravstveno osiguranje će se tokom 2016. godine često pominjati, i biće obećanja putem medija. Kakvim se ritmom radi ne vjerujem da će ono moći zaživjeti do kraja 2017. godine...", rekao je između ostalog Muja.

U međuvremenu, Ministarstvo zdravlja kaže da im treba još dosta priprema u vezi sa zdravstvenim osiguranjem, za koje kažu da su u procesu rada.

80 miliona godišnje za osiguranje

U međuvremenu troškovi Zakona o zdravstvenom osguranju, sem redovnog budžeta koji i dalje finansira zdravstveni sektor u zemlji, prikupljanjem premija, procjenjuje se da bude oko 80 miliona eura godišnje.

Ovaj proračun je baziran na osnovu početnih podataka, a uključuje premije zaposlenih u javnom sektoru, sa 18 miliona eura godišnje od radnika i 18 miliona eura godišnje od strane poslodavca, a privatni sektor sa 19 miliona eura godišnje od radnika i 19 miliona godišnje od strane poslodavca.

Također, za kategoriju građana koji nisu registrovani ni u bilo koji od sektora za zapošljavanje, treba prikupiti od 2 eura po osobi mjesečno, što ukupno čini 6 miliona eura godišnje.

Inače, Ministarstvo zdravlja je već objasnilo da što se tiče prava i obaveza koje proizilaze iz ovog zakona u prve tri godine provedbe osiguranja, zaposleni u javnom i privatnom sektoru će plaćati mjesečno po 3,5 posto od svog bruto dohotka, za obavezno zdravstveno osiguranje, i po toliko će za njih plaćati poslodavci.

Jedna grupa stanovništva će platiti po 2 eura mjesečno po osobi, kako bi dobio status osiguranika, a trajaće sve do onda kada oni budu kategorizovani u relevantne grupe zaposlenih.

Inače, za sve osobe ispod granice socijalne osjetljivosti, država će nastaviti kao i do sada finansiranje redovnih zdravstvenih usluga.

/ GazetaFjala /