Slučaj

Nakon jučerašnje sjednice, danas se optuženi u slučaju "Medicus" izjasnio da nije kriv po optužbama koje mu Kancelarija specijalnog tužilaštva Kosova stavlja na teret.

Danas se nastavlja razmatranje slučaja "Medicus" u Apelacionom sudu.
Advokati petorice zatvorenika izlažu svoje žalbe na aprilsku presudu Osnovnog suda u Prištini. Oni navode da je presuda za ilegalno presađivanje bubrega na klinici "Medicus" donešena uz proceduralne propuste.
Razmatranje slučaja počelo je juče kada je veće Apelacionog suda saslušalo odbranu optuženih.
Vlasnik klinike "Medicus", Lutfi Dervishi, je 29. aprila 2013. godine osuđen na osam godina zatvora i 10 hiljada eura kazne za organizovani kriminal i trgovinu ljudima. Njemu je, takođe, zabranjeno bavljenje profesijom urologa na dvije godine.
Menadžer klinike Arban Dervishi je osuđen za iste optužbe kao i Lutfi Dervishi - na 7 godina i 3 meseca zatvora i novčanu kaznu od 2.500 eura.
Sokol Hajdini je zbog teških tjelesnih povreda osuđen na 3 godine zatvora i zabranu bavljenja profesijom anesteziologa na godinu dana.
Ali su, zbog teških tjelesnih povreda, osuđeni na godinu dana zatvora i suspendovani ljekari - Islam Bytyci i Sulejman Dula.
Dio ovog suđenja bili su i funkcioner Ministarstva zdravlja i hirurg koji su pušteni na kraju postupka.