Spreman na taj potez “još danas”

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli izjavio je da je spreman da "još danas" podnese ostavku ako bi to riješilo pitanja ZSO i demarkacije sa Crnom Gorom.

"Ako bi moja ostavka riješila pitanje Zajednice srpskih opština i demarkacije sa Crnom Gorom, danas sam spreman da podnesem ostavku", rekao je Veseli za televiziju Kohavision (KTV).

On je naveo da "htjeli ili ne, treba da priznamo da je lider PDK Hashim Thaçi najsposobniji političar na Kosovu" i da ne bi potpisao sporazum o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom da je postojala najmanja sumnja da je on štetan za Kosovo.

Veseli je izrazio uvjerenje da će Skupština Kosova nastaviti rad i pored pokušaja opozicije da ga blokira.

"Opozicija je najavila da neće dozvoliti normalno održavanje nijedne sjednice Skupštine Kosova, ali mi dozvolite da kažem da postoji odlučnost da se funkcije Skupštine ostvare i posao nastavi", rekao je Veseli.

On je na pitanje o mogućnostima za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora odgovorio da i ako bi se oni održali PDK bi bila prva, a LDK druga partija po broju osvojenih glasova.

Veseli je rekao da nije protiv referenduma o ZSO i demarkaciji, ali da o tom pitanju ipak treba da bude postignut dogovor u skupštini, pošto jedino ona može da donese tu odluku, i da tome treba da prethodi donošenje zakona o referendumu koji Kosovo nema.

Odgovarajući na pitanje kakvi su izgledi da Hashim Thaçi na proljeće bude izabran za predsjednika Kosova, kako je predviđeno koalicionim sporazumom sa LDK, Veseli je rekao da nema "nikakve snage koja može da spreči njegov izbor za predsjednika Kosova".

"Policiju je u Skupštinu uvela opozicija svojim ponašanjem", kazao je Veseli i dodao da je on sve vrijeme bio racionalan i pozivao na dijalog.