Na zasjedanju UNESCO-a

Premijer Kosova tvrdi da Srbija uz pomoć SPC-a 'pokušava poništiti kulturne vrijednosti drugih vjerskih zajednica'.

Premijer Kosova Isa Mustafa kazao je da je Kosovo spremno za prijem u Organizaciju UN-a za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) i da to zaslužuje, iako, prema njegovim riječima, Srbija lobira kako bi diskriminirala građane Kosova.

U međuvremenu, delegacija Srbije, koja se protivi članstvu Kosova u UNESCO-u, prisustvuje Generalnoj konferenciji te organizacije u Parizu, gdje će se tokom dana obratiti ministar vanjskih poslova te zemlje Ivica Dačić.

Na konferenciji za medije u Prištini Mustafa je kazao: "Srbija uz pomoć [Srpske pravoslavne] crkve pokušava poništiti kulturne vrijednosti drugih vjerskih zajednica na Kosovu."

"Svojim postupcima i lobiranjem protiv članstva Kosova u UNESCO-u Srbija želi diskriminirati građane Kosova", izjavio je Mustafa, prenosi portal Lajmi.net.

Obećao je da će ispuniti sve obaveze koje proistječu iz članstva u toj organizaciji.

Dodao je kako Kosovo zaslužuje da bude članica UNESCO-a i da ima šta ponuditi.

Protivljenje SPC-a

U Beogradu je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej danas pozvao cijeli pravoslavni svijet da spriječi ulazak Kosova u UNESCO.

U izjavi patrijarha navodi se da su svetinje SPC-a na Kosovu u velikoj opasnosti jer "pobornici takozvane države Kosovo žele članstvom u UNESCO-u prisvojiti srpske crkve i manastire", prenosi Beta.

"Zbog toga SPC poziva sav blagočestivi i pravoslavni narod, sve ljude dobre volje i sve kojima je stalo do prava i pravde u svetu, da se usprotive učlanjenju takozvane države Kosovo u Unesko, što bi bilo ravno humanitarnoj katastrofi, odnosno uništavanju srpskih pravoslavnih svetinja, a time i svetske baštine", naveo je poglavar SPC-a.

Konferencija u Parizu

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, koji predvodi delegaciju Srbije na Generalnoj konferenciji UNESCO-a, govorit će tokom dana na tom skupu.

Generalna konferencija počela je u utorak u Parizu.

Kako je saopćilo Ministarstvo vanjskih poslova Srbije, u delegaciji su ministar kulture i informiranja Ivan Tasovac, ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić, kao i predsjednik Nacionalne komisije Srbije za saradnju sa UNESCO-om Goran Milašinović.

Srbija je jedan od potpredsjednika ovogodišnjeg zasjedanja Generalne konferencije UNESCO-a.

Glavna tema 38. konferencije je obilježavanje 70. godišnjice osnivanja UNESCO-a, kao i usvajanje dvogodišnjeg programa rada i budžeta Organizacije.

Na dnevnom redu je i zahtjev Kosova za prijem u članstvo u toj organizaciji, a na preporuku Izvršnog vijeća UNESCO-a koja je usvojena 21. oktobra.

Izvršno vijeće ima 58 članica i odluke donosi prostom većinom. Od 58 članica, 32 su priznale kosovsku nezavisnost, ali je samo 27 glasalo za prijem Kosova u UNESCO, dok je 14 bilo protiv, koliko je bilo i suzdržanih, čiji se glasovi ne računaju.

Za razliku od toga, Generalna konferencija ima 195 država, od kojih je 111 priznalo Kosovo, dok se o prijedlogu odlučuje dvotrećinskom većinom.

Izvor: Agencije