Povodom 20. godišnjice genocida

Sjednica Skupštine Kosova je započeta minutom ćutanja za žrtve genocida u Srebrenici, koji se dogodio prije dvadeset godina, za vrijeme rata u Bosni.

Prije ovog trenutka, predsjednik Skupštine, Kadri Veseli, u kratkom obraćanju, izjavio je da "prije 20 godina, u toplo ljeto 1995. godine, u gradiću Srebrenici, počinjen je najveći zločin u Evropi od okončanja Drugog svjetskog rata, počinjen je Genocid u Srebrenici. U toku samo dva dana više od 8.000 muškaraca je brutalno masakrirano od strane vojnih jedinica Miloševićevih generala. Hiljade porodica je uništeno zauvijek. Grad koji datira još iz rimskog doba raspao se u roku od nekoliko sati. Riječi "genocid" i "etničko čišćenje", ponovo su poremetili ljudsku savjest. Svijet je bio šokiran."

Veseli dalje naglašava da je "zločin u Srebrenici pokazao pravu prirodu Miloševićevog režima, koji se samo tri godine kasnije, sa istim divljaštvom, ponovio u selima i gradovima Kosova. 20 godina nakon zločina u Srebrenici i 16 godina nakon zločina počinjenih u Prekazu, Izbici, Suvoj Reci, Meju, Đakovici, i drugim mjestima na Kosovu, pravda još nije zadovoljena. Neophodno je da pravda dođe na svoje mjesto zato što nekažnjeni zločini stvaraju nova zla”, kazao je Veseli.

Skupština je počela sjednicu minutom ćutanja, pridruživši se svima onima koji se sjećaju masakra u Srebrenici koje su počinile srpske zbločinačke snage.

Ovom prilikom, Kadri Veseli je dodao da pravda nad počiniteljima ovog masakra i hiljade drugih na Kosovu, još nije zadovoljena, a bitno je da ona bude zadovoljena.

Bošnjački poslanik Ćerim Bajrami je podsjetio da su dva dana ostala do obilježavanja jednog od najcrnjih dana za bošnjački narod na Balkanu.

On je podsjetio da je Skupština Kosova 2005. donijela Rezoluciju o Srebrenici nazvanu “Rezolucija o masakru u Srebrenici”, ali da je u međuvremenu donijeto više pravosnažnih odluka na međunarodnim sudovima da se u Srebrenici dogodio genocid. Zbog toga su, kakao je kazao, dva poslanika iz bošnjačke koalicije Vakat predložila Skupštini novu rezoluciju povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Taj prijedlog, međutim, Predsjedništvo Skupštine nije usvojilo uz obrazloženje da već postoji “Rezolucija o masakru u Srebrenici” iz 2005. godine u kojoj se pominje i riječ genocid.

Poslanik Bajrami je istakao da na obijležavanju 20. godšinjice genocida u Srebrenici, nažalost, ni on ni vjerovatno većina poslanika Skupštine, koji imaju samo kosovska dokumenta, neće moći da učestvuju zato što Bosna i Hercegovina još nije priznala Kosovo, odnosno ne priznaje kosovska dokumenta.

“Bosna nas ne priznaje iz razloga što nas ne priznaju predstavnici Republike Srpske, koji koče priznanje države Kosovo”, rekao je poslanik Bajrami.

Ćerim Bajrami je, takođe, pozvao poslanike i sve građane da se pridruže Maršu mira za Srebrenicu, koji će danas poslijepodne biti održan u Prizrenu u organizaciji bošnjačkih nevladinih organizacija i uz podršku opštine Prizren.