Opozija ne daje svoju podršku

Glasanje za Specijalni sud u Skupštini Kosova kad god bude razmatrano neće proći glatko, najavile su opozicione partije. Opozicija je najavila da njeno protivljenje Specijalnom sudu neće biti samo verbalno. Razmatra mogućnosti za protest i razne akcije unutar i van Skupštine Kosova, prenosi list "Koha ditore".

Specijalni sud, kada se o njegovom osnivanju bude raspravljalo u Skupštini neće imati podršku opozicije.

Predstavnici pokreta "Samoopredjeljenje", Alijanse za budućnost i Inicijative za Kosovo razgovaraju o mogućim akcijama kako bi spriječili ustavne promjene i zakon o Specijalnom sudu.

Organizacioni sekretar "Samoopredjeljenja", Dardan Molliqaj za list "Koha ditore" kaže da je na zajedničkom sastanku opozicionih lidera ocjenjeno da ključni institucionalni predstavnici - predsjednica Atifete Jahjaga, premijer Isa Mustafa, predsjednik Skupštine, Kadri Veseli, kao i ministar spoljnih poslova, Hashim Thaçi -nemaju mandat ni pravo da pregovaraju o suverenitetu Kosova.

Prema Molliqaju, Zakon o Specijalnom sudu je jednostrano napisan od strane EU, jer ne uzima u obzir primjedbe date od strane Prištine.

Opozicija tvrdi da postoje mnogi razlozi da se glasa protiv Specijalnog suda.