65 odsto evropskog “tržišta”

Prema policijskim procjenama, kosovska narko mafija “obrne” desetak milijardi eura godišnje, a na evropsko “tržište” otpada 65 odsto ukupnih količina droge.

Policiju zabrinjava enorman porast zavisnika mlađih kategorija, uzrasta od 14 do 18 godina, koje preprodavci droga u uslovima niske zaposlenosti “lako zavode” – 20.000 lica ima status “zavisnika”.
Uz Prištinu i Uroševac, distributivni centri postali su Đakovica i Dečani, za koje se sve učestalije i u policijskim izvještajima koristi termin “zabranjen grad”.
Policijski izvještaji potvrđuju da broj zavisnika i švercera droge u ovom dijelu iz dana u dan raste i da ta bolest prijeti da ugrozi šire područje Kosova i Balkana.
Tokom prošle godine na Kosovu je zaplijenjeno više stotina kilograma različitih opojnih sredstava, a najviše na području Đakovice – dvadeset kilograma heroina, 300 kilograma marihuane i oko tonu drugih opojnih sredstava.
U istom periodu, samo u Đakovici uhapšena su 282 lica različite životne dobi, uključujući i desetak maloljetnika. Najmlađi zavisnik ima 12 godina, a najstariji 54.
Putevi kojima se prebacuje heroin u zapadnu Evropu iz Avganistana preko Turske, Bugarske i Makedonije vode do Uroševca, glavne destinacije. Jedan tranzitni put od Uroševca vodi preko Prizrena, Đakovice i Peći do Rožaja, a potom do Sarajeva.
Ovaj “tranzitni put” ukršta se sa “tranzitnim pravcem” kojim se preko primorskih gradova u Albaniji i Ulcinja u Crnoj Gori snabdijeva tržište u Italiji.
Tranzitni put ili “zelena transverzala” od Uroševca preko Prištine vodi do južne Mitrovice i dalje preko Novog Pazara ponovo do Sarajeva.
Posljednjih godina tranzit droge putevima sa Kosova preko Srbije – opada, izuzev na pravcu Uroševac – Gnjilane – Bujanovac….
Procjenjuje se da kosovska narko-mafija godišnje “obrne” nekoliko milijardi eura, a na evropsko “tržište” otpada 65 odsto ukupnih količina droge.