Sastanci u New Yorku

Zamjenik ministra inostranih poslova Kosova, Petrit Selimi, boravi u New Yorku radi lobiranja za članstvo Kosova u UNESCO, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova Kosova.

Selimi se sastao sa raznim stalnim predstavnicima u UN, čije zemlje nemaju trenutno zastupljenost u Parizu. U odvojenim susretima, Selimi je upoznao dotične ambasadore o odluci MIP da podnosi zahtjev za članstvo u UNESCO u narednim danima, dok je od njih zatražio podršku tokom cijelog procesa ovog poduhvata od posebnog značaja za multilateralne odnosa Kosova uopšte.
On je govorio opširno o značaju uspješnog okončanja ovog procesa u novembru ove godine, jer ovaj akt je od obostranog interesa i koji će dodatno doprinijeti jačanju regionalnog mira i bezbjednosti te otvoriti put unapređenju međusobne saradnje kroz obrazovanje, nauku i kulturu, kao i promovisanju univerzalnog poštovanja pravde, vladavine zakona i ljudskih prava garantovanih Poveljom UN.
"Selimi se posebno osvrnuo na pitanja hiljadu godina starog kulturnog, historijskog, turističkog i arhitektonskog nasljeđa Kosova i neophodnost da se ta zaostavština dobija 'pasoš' UNESCO-a. Govorio je i o prirodnim resursima i dinamičnom stanovništvu čija polovina je ispod 25 godina starosti. Mladi Kosovari, prema Selimiju, predstavlja najveću demografsku grupu sa ogromnim potencijalom da postane faktor promjena. Stoga, članstvo u UNESCO je ujedno glavni fokus naših kratkoročnih ciljeva“, navodi se u saopštenju.
Selimi je govorio i o političkim zbivanjima na Kosovu, procesu međunarodne konsolidacije Kosova iz perspektive priznavanja i članstva u međunarodnim organizacijama te dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom.
Selimi je naišao na široku podršku u ovom pogledu, dok se u Vašingtonu očekuje da održi političke konsultacije sa visokim zvaničnicima State Departmenta, sa posebnim naglaskom na članstvo Kosova u UNESCO-a i INTERPOL.