Davno su otišli sa Kosova

Bivši američki zvaničnici zgrnuli su od 1999. godine milijarde eura poslujući na Kosovu u oblasti infrastrukture, rudnih bogatstava, osiguravajućih društava, ali i energetike.

Penzionisani general i glavnokomandujući NATO snaga iz perioda rata na Kosovu Wesley Clark, bivši državni sekretar SAD Madeleine Albright i bivši zamjenik šefa Unmikove administracije John Covey, nisu ni poslije rata "otišli" sa Kosova, piše "Sputniknews.com"..

Prema podacima koje je teško potvrditi, kroz direktna ili indirektna ulaganja u ove oblasti, oni su zajedno zaradili milijarde dolara.

Od svih američkih zvaničnika na Kosovu "najotvorenije" posluje Wesley Clark koji preko svoje firme "Envidity" iz Kanade na Kosovu drži u rukama gotovo sve što ima veze sa energetikom i želi da dobije pravo za neograničeno istraživanje zaliha lignita, ali i pravljenje sintetičkog goriva od uglja.

Druga po veličini američka kompanija ACM koja posluje, što zvanično, što nezvanično, na Kosovu, a čiji je vlasnik Madeleine Albright, svojevremeno je bila zainteresovana za kupovinu Pošte i telekomunikacija, ali je zbog pritiska javnosti odustala od te kupovine.

Albright je ipak našla način kako da zaradi koji dolar preko Kosova, pa poslove njene firme na Kosovu vodi Ganup Thaçi, brat šefa diplomatije Kosova Hashima Thaçija, koji sa kapitalom Madeleine Albright pod kapom "tursko-američkog" konzorcijuma ulaže u infrastrukturu, a najviše u izgradnju puteva.

Ovaj konzorcijum na čijem čelu je bivši zamjenik šefa Unmika na Kosovu Amerikanac John Covey, dijelom preko firme Thaçijevog, obrće sredstva i u energetici, odnosno, prodaji struje.

Osim toga, angažovani su na izgradnji autoputa od granice sa Albanijom do Merdara, čija gradnja je gotovo pri kraju. Covey posluje i sa još jednim od Thaçijevih preko firme "Odeteljon" čija je glavna djelatnost trgovina građevinskim materijalom.

Drugim riječima, ova firma snabdjeva sve firme koje grade puteve ili zgrade, odnosno, naselja po Kosovu.

Firma "Building Ilirie" bavi se izgradnjom stambenih kompleksa širom Kosova, partner joj je američko-turska kompanija "Bechtel-Enka" koja takođe ima veze sa Madeleine Albright.

Kompanija Idriza Thaçija "Geo minerali", koja se bavi ekstrakcijom minerala, usko je povezana sa firmom Wesleya Clarka, a jedna od djelatnosti kojima se bavi je i izvoz starog gvožđa, mahom za Italiju, što je jedno od najunosnijih zanimanja na Kosovu.

Većina stambenog prostora gradi se na građevinskom zemljištu i doseže vrijednost od oko desetine milijardi eura.

Uredbom specijalnog izaslanika UN na Kosovu, ovo zemljište poslije 10 godina postaje "državna imovina", što je omogućilo da ove firme razviju svoju djelatnost, a time i profit u ovoj oblasti.

Marketinška kuća bivšeg britanskog premijera Tonya Blaira, kojom rukovodi Alastair Campbell, zadužena je za "promociju Kosova", a ista kompanija takođe rukovodi i većinom osiguravajućih društava na Kosovu.

Koja suma novca se zaista obrće u svim ovim poslovima nemoguće je stvarno utvrditi, zaključuje "Sputniknews.com".