Neglasanje za Specijalni sud i neizbor Thaçija za predsjednika

Dok se rok dat za usvajanje ustavnih amandmana Nacrta zakona za Specijalni sud približava, veoma blizu su i novi vanredni izbori...

Rrokum Televizija je ove sedmice izvjestila da međunarodna zajednica je domaćim institucijama dala dvije sedmice da okončaju ovaj proces. Dok pozicija pokušava sakupiti dovoljan broj glasova, opozicija je nagovjestila da će blokirati uspostavu suda. Ali, Specijalni sud nije jedini problem vladajuće koalicije.

Koalicija pred sobom ima još jedan veliki izazov - izglasavanje Thaçija za predsjednika države. Veliki je broj poslanika Demokratskog saveza Kosova, koji su do sada više puta izjavili da nikada neće glasati Thaçija za predsjednika.

Na osnovu ovih i mnogih drugih izazova, viši zvaničnici PDK-ai LDK-a, koji su željeli ostatii anonimni. izjavili su za Rrokum televiziju, da su već pokrenuli pripreme za izbore, za koje postoji velika šansa da se održe na jesen ove godine.

Viši dužnosnik LDK je izjavio da mu je u razgovorima koje je imao sa visokim zvaničnicima američkog State Departmenta, potvrđeno da se čeka samo formiranje Specijalnog suda, a ukoliko se ovo ne desi, onda su novi izbori neizbježni.

Izvor je također dodao da je, prema američkim zvaničnicima koalicija apsolutne većine u zemlji u tranziciji neprihvatljiva za demokratiju, jer se glas opozicije u velikim koalicijama gubi.

Čak je ovaj zvaničnik dodao da su Amerikanci pro razbijanja velike koalicije PDK-LDK, jer ne uspijevaju prevazići važna pitanja.

Da će se izbori održati na jesen, rekao je i jedan zvaničnik opozicije.

ZGJEDHJET SIVJET T’PASHMANGSHME by RrokumTelevision