Kosovska zastava na Evropskim igrama u Bakuu

"Za našu državu, državu Kosovo nema većeg ponosa, nema veće emocije nego da po prvi put Kosovo bude učesnik na Evropskim igrama i ovim prvim korakom postaje dio porodice međunarodnog sporta," poručila je kosovska predsjednica, Atifete Jahjaga, na jučerašnjem dočeku kosovskih sportista i predstavnika Olimpijskog komiteta Kosova u svom kabinetu povodom predstojećih igara u Bakuu.

Ovi sportisti "će po prvi put predstavljati zemlju u međunarodnom sportu", a Jahjaga im je juče, takođe, sedam dana pred početak takmičenja u Bakuu predala kosovsku zastavu - koja će se "po prvi put vijoriti" na ovom Evropskom takmičenju. Zastavu je preuzela džudistkinja Majlindi Kelmendi, prenosi portal "kossev.info".

"Majlinda, predsjedniče i vi članovi Olimpijskog komiteta Kosova. Dopustite mi, da u ime svih građana Republike Kosova, u ime svih institucija Republike Kosova, da vam zvanično predam zastavu Republike Kosova, koja će se po prvi put vijoriti u okviru Evropskih igara koje se održavaju, među mnogim drugim evropskim i svjetskim zastavama," rekla je Jahjaga.

Ona je dodala da je odlazak kosovskih sportista na ovaj međunarodni sportski događaj moguć "zahvaljujući konkretnim rezultatima koje su postigli sportisti, kao što je Majlinda i mnogi drugi", te da "nema većeg ponosa nego što je ovaj trenutak" i da su kosovski sportisti "najbolji ambasadori" koji predstavljaju "državu" i "sve građane Kosova".

"Tokom svog ovog vremena koliko se održavaju ove igre, dušom i srcem, svi građani Kosova će biti zajedno uz vas, biće uz vaše napore koje ćete plasirati na stadionima zajedno sa svim znojem koji ćete proliti. Predstavljajući sebe i dajući svoj maksimum, ali najvažnije je predstavljajući državu Kosovo. Vi idete kao pobjednici i vratićete se kao još veći pobjednici," dodala je Jahjaga.



Sedamnaest međunarodnih i evropskih saveza + MOK

Kosovo je do sada postalo punopravan član u sportskim međunarodnim savezima odbojke, košarke, plivanja, ping-ponga, gimnastike, dizanja tegova, streljaštva, džuda, navigacije, modernog petoboja, rukometa, boksa, a prihvaćeno je da bude član sa ograničenim pravima u međunarodnim savezima rvanja, skijanja, tekvandoa, biciklizma i karlinga.

Kosovo, poslije jednoglasne odluke svih učesnika Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u Monaku je postalo i punopravni član ove najviše svjetske sportske organizacije, i po prvi put će učestvovati na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine i to pod svojom zastavom.

Odlukom MOK-a Kosovu je omogućeno da učestvuje na Evropskim igrama u Bakuu, takođe, pod svojom zastavom.

Tako će možda neki od kosovskih takmičara biti u sportskom klinču sa srpskim, koji takođe učestvuju na igrama.