Debata o pravima i položaju zajednica

Kosovo ima dobre zakone, ali se oni često ne sprovode ojcenjeno je na debati o pravima i položaju zajednica.

Učesnici debate u Medija centru u Čaglavici složili su se da se manjinske zajednice suočavaju sa ozbiljnim problemima u zaštiti svojih prava i uputili su poziv građanima da ojačaju međusobnu saradnju.
Savjetnik za politička pitanja i zajednice pri Kancelariji EU na Kosovu Stefano Gnocchi rekao je da Kosovo poštuje međunarodne standarde kada je u pitanju multietničnost.
"Mi prepoznajemo da je na Kosovu važna multietničnost, ne samo zarad napretka svih građana Kosova, već i zbog važnog procesa normalizacije. Priča o normalizaciji između Kosova i Srbije daje rezultate. Takođe normalizacija odnosa unutar samog Kosova doneće stabilnost i prosperitet zemlji", rekao je on.
Poslanica u Skupštini Kosova Duda Balje smatra da je veliki problem na Kosovu što se zakoni ne primjenjuju, a predstavnici nevećinskih zajednica u ovom sazivu skupštine nemaju velikog uticaja na donošenje odluka vladajuće koalicije.
"Bojkot srpskih poslanika u ovom sazivu je naneo dosta štete i nama ostalima. Nismo bili u mogućnosti da se dogovaramo, niti smo imali jačinu onako kako smo trebali. Trudimo se da napravimo neki politički balans u izvršnoj vlasti između nas i Srba. Ja predstavljam bošnjačku zajednicu i najveća negativnost moje zajednice je ta što nas Bosna i Hercegovina ne podržava onoliko koliko bi trebalo", rekla je Balje.
"Ima li smisla govoriti o slobodi i pravima ako su sloboda i pravo ograničeni, strogo oivičeni zakonima", upitala je Brankica Kostić, predsednica Skupštine opštine Gračanica koja je istakla da su zakoni na Kosovu predstavljeni javnosti kao savršeni, kao primjeri najboljih zakona iz evropskih zemalja, ali da se ne sprovode u dovoljnoj mjeri.
"Da li se neko zapita kako se ti zakoni reflektuju na običnog čovjeka? Da li taj obični čovjek, koji je osnova svake vlasti, ima povjerenja u te zakone. Oni koji donose zakone moraju se zapitati o tome da razrade mehanizme kako bi ti zakoni zaista bili primjenljivi, koji su zakoni kršeni? Recimo, da li se poštuje sloboda govora, i u kojoj mjeri se poštuje? Sloboda jezika, izražavanja, misli, sloboda kretanja. Da, postigniti su određeni standardi u slobodi kretanja, ali sloboda kretanja jako skupo košta", istakla je Kostićeva.
Direktor Evropskog centra za manjine Adrijan Zeqiri smatra da je obaveza institucija i društva u cjelini da ozbiljnije pristupe problemima nevećinskih zajednica, i ponovio značaj primjene zakona.