Ukoliko radne grupe postignu napredak

Ukoliko radne grupe Beograda i Prištine postignu napredak u dijalogu o energetici, Telekomu i formiranju Zajednice srpskih opština, sastanak na visokom niovu predstavnica EU za spoljnu politiku Federica Mogherini mogla bi da organizuje u junu, piše danas Koha Ditore.

Pozivajući se na izvore iz Brisela, list tvrdi da majskog susreta predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Ise Mustafe u Briselu neće biti, a da se očekuje da od ponedjeljka, pa sve do kraja maja radne grupe svakog dana rade na ovom poslu.
"U EU kažu da neće biti susreta na visokom nivou u dialogu Beograda i Prištine tokom maja jer jedan takav susret bio bi bez svrhe u situaciji kada nema dovoljnog napretka u sprovođenju Sporazuma", navodi list i dodaje da su dve glavne tačke u kojima EU trazi brze rezultate su formiranje Zajednice srpskih opstina i Telekom. Napominje se da je pitanje energetike komplikovano zbog teritorije na kojoj se nalazi jezero Gazivode.
List piše da nakon što nije postignut dogovor radnih grupa za formiranje Zajednice srpskih opština, Beograd "ovo pitanje koristi da kritikuje kosovsku stranu za izostanak rezultata u sprovođenju Sporazuma".
"I jedan dobar dio evropskih diplomata skreće pažnju na to da obećanja koja je dao bivši premijer Hashim Thaçi o formiranju ZSO moraju biti što prije sprovedena", navodi list.
"Evropske diplomate tvrde da je za obje strane ključni momenat da dokažu da su i dalje spremni na kompromise, nastavak dialoga i sprovođenje onoga o čemu su se složili", piše Koha.
U određenim diplomatskim krugovima, dodaje se, pominje se i mogućnost da se ovaj napredak vezuje za potpisivanje sporazuma stabilizaciji i pridruživanju Kosova i EU.
Cilj je, kako se navodi, da ovaj sporazum bude potpisan 22. ili 23. juna kada se budu sastali ministri EU ali nije sigurno da li će se u ovom vremenskom roku da se desi to, prenosi Koha.