Danas je neradni dan

Kosovo danas obilježava sedmu godišnjicu od stupanja na snagu Ustava Kosova koji za osnovu ima rješenje iz prijedloga međunarodnog posrednika Martya Ahtisaarija.

Na Kosovu je danas neradni dan jer se obilježava sedma godišnjica ratifikovanja Ustava Kosova. Dva mjeseca nakon proglašenja nezavisnosti, februara 2008, Skupština Kosova je 09. aprila iste godine ratifikovala Ustav Kosova koji je šest dana kasnije zvanično stupio na snagu.

Na svim institucijama u Prištini danas su istaknute kosovske zastave. Premijer Kosova Isa Mustafa čestitao je građanima Kosova Dan Ustava ističući da je ovo jedan od najvažnijih praznika za Kosovo.

Premijer Kosova je rekao da su građani sedmu godišnjicu od donošenja Ustava dočekali u iščekivanju evro-atlanskih integracija i daljih priznanja nezavisnosti.

"Ustav Republike Kosovo je svečan čin kojeg smo željno očekivali. On je sinonim naše države. Dragi građani, sretan Vam Dan Ustavnosti", rekao je Mustafa.

Prije potpisivanja Ustava, Kosovo je bilo pod upravom Ustavnog okvira, na osnovu Rezolucije 1244 Savjeta Bezbjednosti Ujedinjenih Nacija.

Ustav Kosova garantuje građanima slobodu, mir, demokratiju, jednakost, poštovanje prava i slobode čovjeka, vladavinu prava, ne-diskriminaciju, pravo na imovinu, zaštitu životne okoline, socijalnog prava.