Po izboru premijera Srbije, Aleksandra Vučića

Prema izvorima lista "Kohe ditore" srpski ministar Aleksandar Jablanović bi mogao da bude smjenjen prije sastanka Mustafe i Vučića u februaru, a sa tim se navodno složio i srpski premijer. "Ali, to može da se uradi samo ukoliko se zamjenik šefa KIA imenuje prema prijedlogu koji će dati Aleksandar Vučić". Branimir Stojanović, zamjenik kosovskog premijera kaže da se radi o spekulaciji.

Dok se Vlada Kosova ne izjašnjava u vezi Jablanovića, srpski zvaničnici su rekli da su u stanju da menjaju koliko god puta hoće srpske ministre u Mustafinoj vladi.

Zbog pogoršanja stanja nakon posljednjih protesta porastao je pritisak za smjenu srpskog ministra u Vladi Kosova Aleksandra Jablanovića.

Zvaničnici iz Brisela nisu ni potvrdili ni demantovali da li će se o tome razgovarati na sastanku dviju strana.

Ipak, kako tvrdi list, Jablanović bi mogao da bude smjenjen još prije sastanka Mustafe i Vučića, koji se očekuje početkom februara. Kao nadoknadu za smjenu Jablanovića, Srbija je tražila da joj se dozvoli da predloži kandidata za zamjenika šefa KIA (Kosovska informativna agencija) .

"Jablanović može da bude smjenjen samo ako zamjenik šefa KIA bude imenovan po prijedlogu koji će dati premijer Srbije Aleksandar Vučić", rekao je izvor lista.

Odgovor od portparola kosovske vlade Arbena Abrashi list nije dobio.

Zamjenik premijera Vlade koji dolazi sa Liste Srpska Branimir Stojanović je Vučićev "uslov" nazvao spekulacijom.

"To je čista spekulacija. Nemam komentar", rekao je kratko Stojanović, koji je odbio da komentariše da li će njegov kolega doživjeti (preživjeti) odlazak iz vlade.