Demokratsko pravo, ali bez nasilja

Američka ambasadorka u Prištini Tracey Ann Jacobson osudila je nasilje iskazano prilikom protesta u Prištini i pozvala sve stranke na politički dijalog.

”Mirni protesti su veoma značajni za demokratiju. To je mogućnost građana da podstaknu vladu da se angažuje na značajnim pitanjima koja se tiču njih samih. Veoma je žalosno što su protesti u subotu i u utorak prerasli u nasilne. Razgovarala sam sa mnogim ljudima ovdje na Kosovu koji su veoma zabrinuti zbog tog nasilja”, rekla je Jacobson u intervjuu za ”Glas Amerike”.
Ona smatra da su zahtjevi za razriješenjem srpskog ministra u Vladi Kosova i pojašnjenjem sudbine kombinata Trepča izgovor, ali ne i glavni razlog protesta u koje su uključeni i ljudi koji su nezadovoljni ekonomskim razvojem, borbom protiv korupcije i poboljšanjem pravosudnog sistema.
”Ne bih rekla da su ovi protesti samo zbog Jablanovića”, rekla je Jacobson, ali je ocjenila da je njegova izjava bila neumjerena i uvredljiva za mnoge ljude, kao i da je on poslije prvog uputio i drugo stvarno izvinjenje. 
U intervjuu za ”Glas Amerike”, ona je ukazala da je ministra Jablanovića imenovala Vlada Kosova i da ona može i da ga i smijeni u skladu sa demokratskom procedurom.