Članovi Savjetodavnog vijeća ispred goranske zajednice

Upadi na imovinu Goranaca i učestale krađe u njihovim domaćinstvima, ali i nedostatak rekacije nadležnih institucija samo su neki od problema koji navode pripadnike ove zajednice da odlaze sa Kosova, rekao je gostujući u emisiji "Popodne na RTK 2" predstavnik Goranaca u Savjetodavnom vijeću pri Kancelariji predsjednice Kosova Fergap Zaimi.

"Nama ne treba da nam neko kaže, vi ste vredni i dobri, nama trebaju konkretne stvari. Ako nešto piše u Ustavu i u zakonu, a institucije to ne sprovode, šta ja mogu misliti o tim institucijama, koliko im mogu verovati", upitao je Zaimi. 
Goranaca je u Gori bilo oko 25.000, kaže sagovornik RTK2, sada je taj broj prepolovljen. Razloga je više, a institucije gotovo da i ne reaguju.
Jedan od problema je i taj što se da o odlasku Goranaca ne govori, a to je praksa već 15 godina. Kako Zaimi navodi, razlozi su različiti i ima ih mnogo. 
"Na granici sa Albanijom je dolazilo do različitih napada. Čovjek jednostavno dođe sa hladnim oružjem i opljačka ili vrši pritisak na stanovnike. To se završava okupljanjem ili jednom izjavom. Građani traže da se to podigne na viši nivo, da se postavi policijska stanica, kako bi zaista bili bezbjedni, jer su ti slučajevi učestali“, upozorava Zaimi.
On navodi da je za ovu zajednicu i rješavanje ovih problema jako važno formirati novu opštinu u Gori, ali ističe da im u vezi sa tim "ni jedna institucija ne izlazi u susret".
Goranski đaci nastavu pohađaju po planu i programu Republike Srbije, a do 1999. godine to je bilo moguće u školskom centru u Dragašu. Sada se nastava odvija po selima, u veoma lošim uslovima.
"Postoji volja da se mi vratimo u školski centar, međutim opština Dragaš nije raspoložena za to. Mi želimo da se vratimo, to je naše mjesto, naš centar, mi tu pripadamo“, kaže Zaimi za RTK2.
A kada završe osnovno i srednje, visoko obrazovanje uglavnom nastavljaju na Univerzitetu u Sjevernoj Mitrovici, pa tu nastaju novi problemi. Nakon završetka neophodno je nostrifikovati diplomu. 
"Goranska zajednica želi da pronađe svoje mjesto. Mi smo povezani i sa Republikom Srbijom, Republikom Makedonijom, sa Bosnom i Hercegovinom, ali sve ovo što sam naveo isključivo treba da ima za cilj bolju budućnost za građane“, zaključuje Fergad Zaimi.