Indentificirano 53 tijela kosovskih Albanaca

Iz ove grobnice, koja se nalazi na granici između Srbije i Kosova, do sada su izvučena 53 tijela kosovskih Albanaca i sva su indentificirana DNK analizom.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije do sada je indentificiralo 53 tijela i posmrtne ostatke iz masovne grobnice u Rudnici, koja se nalazi na granici između Srbije i Kosova. Tužilaštvo je u okviru ovog slučaja pokrenulo predistražni postupak. No, u Fondu za humanitarno pravo kažu da u vezi Rudnice imaju nove dokaze, koji ukazuju na to da pripadnici tadašnje Vojske Jugoslavije stoje iza zločina počinjenih na Kosovu tokom 1999. godine.
Iz ove grobnice do sada su izvučena 53 tijela kosovskih Albanaca. Svi su indentificirani DNK analizom. Međutim, FHP iznosi nove dokaze u vezi s tim slučajem, u okviru istrage koju su radili u tri pravca: ko je ubio civile albanske nacionalnosti u proljeće 1999. godine, ko je njihova tijela prenio u Srbiju i ko ih je zakopao u Rudnici.
"Na sva tri pravca istraživanja naišli smo na uverljive dokaze koji samostalno, ili u vezi sa drugim dokazima, ukazuju na nesumnjivu odgovornost ili ulogu pripadnika 37. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije, čiji je komadant u to vreme bio današnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković", izjavila je Sandra Orlović, izvršna direktorica FHP-a.

Odgovoriti na tri pitanja

U Fondu kažu da su do ovih tvrdnji došli putem izjava preživjelih svjedoka, koji su indentificirali uniformu tadašnje Vojske Jugoslavije, kao i putem autentičnih vojnih dokumenata i spisa iz Haškog tribunala. Rudnica je prva masovna grobnica otrkivena u Srbiji nakon što je istekao mandat ICTY-ja u Srbiji.
"Utisak je da su, nakon otkrivanja ove masovne grobnice i predaje tela osoba koje su pronađene u Rudnici, institucije Srbije uverenja da je njihova obaveza u pogledu masovne grobnice okončana. Mi smatramo da država koja je prvržena vladavini prava treba da odgovori na sledeća pitanja: ko su osobe koje su pronađene tamo, ko su odgovorni za ubistvo tih osoba, ko su odgovorni za prikrivanje njihovih tela punih 15 godna? U Tužilaštvu kažu da su predistražni postupak pokrenuli nakon indentifikacije tela, ali ne otkrivaju da li će i kada pokrenuti istragu", rekla je Sandra Orlović.
"Što se tiče samog postupka, mogu da kažem da je saslušano nekoliko desetina svedoka, da se to radi u saradnji sa Tužilaštvom EULEX-a", rekla je Jasna Šarčević-Janković iz Tužilaštva za ratne zločine Srbije.

'Ubijeni na isti način'

U FHP-u kažu da je najmlađa ubijena osoba imala 14, a najstraija 87 godina. Bili su mještani sela Rezala, Stari Čitakovac, Donji Zabelj i Glavno Selo. U svim selima vojska je, prema tvrdnjama Fonda, ubijala na isti način, javlja iz Beograda repiorter Al Jazeere Đorđe Kostić.
"Ovi zločini izvršeni su po uobičajenom obrascu srpske vojske i policije tokom rata na Kosovu, kako je to utvrdio Haški tribunal, a ujedno i Fond u prethodnim izveštajima. Srpske snage bi ušle u selo uglavnom ujutro, iz kuća izbacili albanske meštane, opljačkali ih, ženu, decu ponekad i starce proterali za Albaniju, a muškarce streljali", izjavila je Milica Kostić iz FHP-a.
Fond za humanitarno pravo već je jednom za ratne zločine na Kosovu optužio generala Dikovića. Tadašnju direktorku FHP-a Natašu Kandić Diković je tužio za klevetu. U Srbiji su poslije rata na Kosovu otkrivene četiri masovne grobnice s tijelima oko 900 Albanaca.
Ministarstvo odbrane Srbije je osudilo navode predstavnika FHP-a da imaju dokumenta koja pokazuju da je general Diković odgovoran za ratne zločine na Kosovu i ocjenjuje da je riječ o "nastavku orkestrirane kampanje protiv sistema odbrane."
Ministar odbrane Bratislav Gašić pruža bezrezervnu podršku Dikoviću, saopćilo je Ministarstvo.

'Narušavanje ugleda Republike'

"Tvrdnje o posedovanju navodnih dokumenata koji ukazuju na odgovornost Dikovića za zločine počinjene u selima Razala i Staro Čitakovo ... u aprilu i maju 1999. godine, kada je komandovao 37. motorizovanom brigadom, doživljavaju se kao nastavak očigledne orkestrirane kampanje protiv sistema odbrane", navodi se u saopćenju.
Ministarstvo odbrane ističe da se "takvi javni istupi FHP-a ocenjuju se kao direktno narušavanje ugleda Republike Srbije i njene Vojske", prenosi Tanjug.
Navodi se i da "Gašić pruža bezrezervnu podršku Dikoviću, koji već godinama sa uspehom vodi Vojsku Srbije".
Ocjenjuje se i "da se radi o smišljenim napadima utoliko je jasnije jer je reč o istim tvrdnjama koje su javnosti predočavane i 2011. godine, kada je Diković imenovan za načelnika Generalštaba".
"Zbog takvih optužbi general Diković je 2012. godine podneo tužbu protiv FHP-a i Nataše Kandić, a proces je u toku", navodi se u saopćenju.