Sve na grbaču naroda Kosova

Bivši poslanici Skupštine Kosova, koji više nisu dio saziva, koštaju državni budžet ne manje od 316.951 euro. To je potvrdio za list "Tribuna", sekretar Skupštine Kosova, Ismet Krasniqi.

"Iznos plate za 48 pasivnih poslanika od 1. januara do 7. maja je bio 316.951 eura", rekao je Krasniqi.

Težak teret za državni budžet su i sadašnji poslanici. Iako su verifikovani prije sedam mjeseci kao poslanici, oni koštaju budžet oko 400 hiljada eura, za samo 22 dana rada.

Ipak, poslanike to nije spriječilo da odu na (ne)zasluženi zimski odmor, ostavljajući po strani mnoge zakone neusvojene, uključujući i zakon koji se hitno traži, kao što je zabrana učešća u stranim ratovima, Zakon o Vojsci Kosova i Specijalnom sudu.

Ovaj odmor, prema riječima poznavaoca političkih pitanja smatra se nezasluženim. Politički analitičar Artan Muhaxhiri rekao je za list "Tribuna" da poslanici nisu trebali otići na godišnji odmor, jer je politička kriza ostavila mnoge političke procese u toku.

Prema njegovim riječima, nije moralno da poslanici samo mjesec dana nakon početka rada, odu na odmor.

"Kao prvo, mislim da poslanici nisu trebali da odu na odmor. Također smatram da ovi poslanici plate koje su dobili za šest mjeseci, bez ikakvog obavljenog posla, trebali bi ih podjeliti u dobrotvorne svrhe. Ali, vidi se da je ovim poslanicima primarna svrha u privatna korist, a ne korist cijelog naroda", rekao je Muhaxhiri.

Inače, 7. maja prošle godine poslanici su većinom glasova izglasali raspuštanje Skupštine Kosova, kako bi otvorili put za prijevremene izbore koji su održani 8. juna prošle godine. Jedan poslanik mjesečno dobija na ime plate 1480 eura, ne računajući bonuse.

/ Gazeta Tribuna/