Prisiljen da plati

Strani investitori na Kosovu, osim što su prisiljeni da daju harač, u nekim slučajevima im se prijeti i otmicom. Jedan takav slučaj se dogodio prošle godine, kada je italijanski investitor bio spriječen da posluje na Kosovu.

Slučaj je objelodanio italijanski ambasador na Kosovu, Andreas Ferrarese u Vijeću za evropske integracije, koji je održan na poziv predsjednice Atifete Jahjaga, prenosi  list "Tribuna".

Govoreći o slučaju, italijanski ambasador je rekao da su osobe koje su pretile italijanskom investitoru uhvaćene zahvaljujući intervenciji Policije Kosova.

On je dalje naveo i ekonomske gubitke koje je pretrpjelo Kosovo kao rezultat takvog pristupa ovakvim investitorima.

Prema njegovim riječima, investitor je planirao otvoriti 400 novih radnih mjesta.

S druge strane, predsjednik italijanske privredne komore na Kosovu (OEIK), Hamdi Muhameti, govorio je o problemima s kojima se suočavaju italijanski investitori na Kosovu.

On je za list "Tribuna" rekao da se Kosovo od strane italijanskih investitora vidi kao strateška lokacija za investicije, ali prema njemu, oni su izrazili razočaranje ophođenjem institucija u zemlji.

"Kosovo se vidi kao dobra prilika za italijanske investitore, budući da posjeduje dovoljno podzemnog bogatstva i također ima dovoljno radne snage. Ali oni problem vide kada se suoče sa kosovskim institucijama, za koje kažu da su neodgovorne", rekao je Muhameti.

Inače, sudbinu italijanskih investitora doživjeli su i mnogi drugi investitori na Kosovu. Desetine drugih poslovnih ljudi su prisiljeni platiti još veće svote za razvoj poslovanja u zemlji. Ovu činjenicu su ranije za list "Tribuna" potvrdile i sigurnosne institucije.

Stručnjaci na polju ekonomije kažu da je država malo uradila na promociji Kosova u smislu sigurnosti stranih investitora.

Oni kažu da u nerazvijenim zemljama investitorima se uvijek traži harač. Slična praksa, po njima, se primjenjuje i na Kosovu.

Poznavalac ekonomskih kretanje, Lekë Musa je rekao za list "Tribuna" da su problemi s vladavinom prava doveli do smanjenja stranih investicija.

On je pozvao institucije u zemlji da učine više u pogledu sigurnosti, tako da se Kosovo ne gleda kao opasno mjesto za strane investitore.

"Ukoliko jedan strani investitor je ugrožen na Kosovu, onda to loše utiče na druge investitore. U takvim slučajevima institucije treba da učine sve da promovišu Kosovo kao zemlju mogućnosti, naglašavajući prednosti koje zemlja ima", rekao je Musa.