Opština Prizren ispunila samo 6 posto

Opštine na Kosovu u prvoj godini mandata realizovale su samo 19 posto od obećanja koje su dale tokom predizborne kampanje.

Od 552 obećanja koje su 30 predsjednika opština dali proizilazi da je u potpunosti ispunjeno samo 105, 56 obećanja je djelimično ispunjeno, a još uvijek nije ispunjeno 390 izbornih obećanja.

Ovo je rečeno na konferenciji u organizaciji Instituta GAP - "Stepen realizacije predizbornih obećanja predsjednika opština u prvoj godini mandata".

Direktor Instituta za napredne studije (GAP), Agron Demi izjavio je da kao i proteklih godina Institut GAP se fokusirao na realizaciju obećanja u prvoj godini mandata rada novih predsjednika opština.

Prema njegovim riječima, nova platforma koja je obavljena u okviru Instituta GAP je iznjedrila sva obećanja koja su predsjednici dali tokom predizborne kampanje, u ukupno 38 opština na Kosovu, gdje je bilo oko 552 obećanja i sistem je automatski obračunao da je u prvoj godini ostvareno samo 19 posto obećanja.

"Glavni dio platforme koju smo stvorili ima veze sa obećanjima predsjednika gdje smo predstavili ID-e 38 predsjednika opština na više zanimljiv način nego što su predsjednici opština navikli da sebe vide. Način na koji radi ova platforma je da svaki građanin opštine može da ode do opštine i predsjednika, da vidi obećanja koja smo mi obradili tokom predizborne kampanje i koja su provjerena sa brojem obećanja predsjednika opštine i realizacijom istih obećanja u prvoj godini mandata", rekao je on.

Obećanja koja su uglavnom davana u predizbornoj kampanji su se odnosila na infrastrukturu, javnu politiku, obrazovanje, poljoprivredu, ekonomski razvoj, javne usluge i drugo.

Bekim Salihu iz GAP-a je za svaku opštinu prikazao nivo ispunjenja predizbornih obećanja.

"Od 30 opština koje smo mi konstantno pratili, znači, radi se o svakodnevnom praćenju od strane Instituta GAP, proizilazi da je Elez Han ispunio najveći broj predizbornih obećanja, predstavljeno u procentima bilo bi 33 posto ispunjenih obećanja, nakon Elez Hana dolazi Dečane sa 31 posto... Priština i Mališevo imaju 30 posto... 29 posto Mitrovica, Gračanica 27 posto, 26 posto Drenas, Podujevo takođe 26 posto. Sa samo 23 posto isupnjenih obećanja su Uroševac i Kačanik. Štrpce 22 posto, Skenderaj 21 posto, Vučitrn i Orahovac 20 posto, dok su Đakovica, Obilić i Gnjilane ispunili samo 18 posto. Štimlje i Kosovo Polje imaju 17 posto, Kamenica, Dragaš i Istok 15 posto, Klina je ispunila samo 13 posto, dok su Prizren, Suva Reka i Junik najlošije rangirane opštine po realizaciji datih obećanja. Suva Reka je ispunila 8 posto, Prizren 6 posto, dok je Junik ispunio najmanje, 4 posto", rekao je on.

/Telegrafi/