Osnivanje Tribunala otvara put

Osnivanje Specijalnog suda za Kosovo koji će se baviti istragom zločina navedenih u izvještaju švicarskog izvjestioca Dicka Martaja moglo bi Kosovu da otvori put ka Savjetu Evrope (SE), piše lsit "Tribuna".

Prema pitanju lista članstvo u SE javiće se kao potreba proizašla iz plana za osnivanje Specijalnog suda, odnosno zahtjeva Holandije da tribunal za Kosovo bude pod pokroviteljstvom Evropskog suda za ljudska prava.

Subjekat ovog suda mogu da budu samo građani država članica Savjeta Evrope.

"U tom smislu države koje podržavaju nezavisnost Kosova razmatraju sve mogucnosti da do naredne godine kada Specijalni Sud počne da funkcionise Kosovo bude član Savjeta Evrope", piše "Tribuna".

Dnevnik tvrdi da je preko diplomatskih izvora imao uvid u pismo koje je ministar spoljnih poslova Holandije Frans Timmermans pisao Gornjem domu parlamentu Holandije obavjestivši ga o pripremama za osnivanje Specijalnog suda za Kosovo.

On je rekao da će taj Sud biti kosovski sud pod pokroviteljstvom EULEX-a i da ima zahtjeva da holandske vlasti prihvate mogućnost da se dio sudskog procesa obavi u toj državi.

Timmermans piše da njegova država vidi sa simpatijom ovaj zahtjev ali ima dva uslova. Prvi uslov Holandije je finansiranje odnosno da finansije budu pokrivene od strane EU i drugi uslov je da ovaj sud bude pod pokroviteljstvom Evropskog Suda za ljudska prava.

"Za Holandiju je značajno da postoji legalna osnova za osnivanje i funkcionisanje Suda. Krivično pravo treba da bude u skladu sa visokim međunarodnim standardima Evropskog Suda za ljudska prava", naveo Timermans, prenosi "Tribuna".

Zbog toga se, kako je jedan visoki evropski diplomata rekao listu "Tribuna", očekuje da Kosovo postane član organizacije koja se bavi ljudskim pravima i koja je bila mehanizam iz koga je kojeg je proizašao izvještaj Dicka Martyja o zločinima i trgovini organima ubijenih i otetih Srba sa Kosova.