I zbog ubistva policajca Enera Zymberija

Za krivična djela počinjena u posljednje tri godine, šesnaest Srba sa sjevera Kosova moraće poslije Uskrsa da se jave u bazu EULEX-a u južnoj Mitrovici, saznaje beogradski list "Politika".

"Osobama koje se nalaze na ovom spisku EULEX-a bilo kao osumnjičeni, bilo kao svjedoci, biće upućen poziv kada treba da se jave misiji EU", kaže izvor "Politike",  koji ističe da se ne radi o krivičnim djelima koja su počinjena u vrijeme rata 1999. godine, za koja su već dvojica Srba osumnjičena i nalaze se u pritvorskoj jedinici u Mitrovici.

Nezvanično se saznaje da se lica sa ovog EULEX-ovog spiska pozivaju zbog ubistva kosovskog policajca, pripadnika ROSU Envera Zymberija, 25. jula 2011. godine, u opštini Zubin Potok nadomak sada integrisanog graničnog prelaza Brnjak, ali i zbog postavljanja barikada na sjeveru Kosova.

Sa saznanjima do kojih je list "Politika" došao očigledno nisu upoznati čelnici Srba sa sjevera Kosova. Vučina Janković, gradonačelnik opštine Zvečan, kaže da za novi spisak osumnjičenih Srba nije čuo: "To čujem od vas".

On je ponovio stav gradonačelnika iz četiri opštine, četvoročlanog Upravljačkog tima, ali i načelnika Kosovskomitrovičkog okruga, da je EULEX nepoželjan na teritoriji sjevernog Kosova poslije hapšenja Radovana Radića u Zubinom Potoku, ali i najnovijeg, svojevrsnog "kidnapovanja" Nebojše Vujačića, diplomiranog pravnika iz sjeverne Mitrovice, radnika "Pošte Srbije".

"EULEX ne doprinosi smirivanju tenzija i uznemirenosti naroda, jer svako strepi da će biti jedan od onih koje EULEX hapsi. Mi jesmo za vladavinu prava, ali ne vidimo kako drugačije da skrenemo EULEX-u pažnju na njihovo necivilizovano ponašanje, osim da i mi, rukovodstva četiri opštine, prekinemo saradnju s njima. Dogovorili smo se da ubuduće ne odlazimo na redovne sastanke s predstavnicima ove misije, što je inače bilo uobičajeno tokom ovih godina",  kaže za "Politiku" Vučina Janković, uz naglasak da ukoliko EULEX nastavi sa svojim akcijama neće moći da spriječe, što bi se reklo, događanje naroda.

Na pitanje novinara "Politike" da li se pod terminom "nepoželjni na sjeveru Kosova" podrazumijeva i to da je EULEX-u zabranjeno i stopirano kretanje na teritoriji četiri opštine, kao što je svojevremeno narod postavljajući barikade spriječavao da džipovi ove misije krstare drumovima sjevera, Janković odgovara:

"Mi nismo to tako definisali, ali pojam 'nepoželjan' podrazumijeva da su predstavnici misije EU tačno protumačili naše izjašnjavanje".

Posljednje hapšenje Vujačića, kojeg su predstavnici EULEX-a u šest sati ujutru uhapsili bez prethodnog obavještavanja predstavnika lokalne samouprave i pripadnika kosovske policije, zaduženih za sjever, povećalo je uznemirenost među građanima.

Ubrzo po hapšenju oglasili su se gradonačelnici četiri opštine, došlo je do "kidnapovanja", što je EULEX odmah demantovao navodeći da prima k znanju izjave, ali da ne dijeli njihov stav da je hapšenje osumnjičenog po nalogu tužioca otmica.

Kako stoji u saopštenju EULEX-a dostavljenom "Politici", misija bi pozdravila svaki konstruktivan pristup primjeni vladavine prava na sjeveru Kosova. EULEX je spreman da doprinese, zajedno sa policijom Kosova, u obezbjeđivanju oblasti koje gradonačelnici odrede na legitiman način.