Korijenite promjene na djelu

Nova Misija EU za vladavinu prava na Kosovu se neće oslanjati na bilo kakav međunarodni sporazum. Biće uspostavljena na osnovu Rezolucije 1244. Zamjenik premijera Hajredin Kuçi je rekao da će biti razmjene pisama Brisel - Priština u vezi ovog postavljanja.

Ali, Fisnik Korenica je ocijenio da razmjena pisama predstavlja samo neformalnu proceduru i dodao da će to proizvjesti negativne posljedice na spoljni karakter kosovskog subjektiviteta...
 
Evropska unija je donijela odluku da napravi korijenite promjene u svojoj misiji za vladavinu zakona na Kosovu - EULEX. Ali, insistirala je da tri stvari ostanu iste.

Prvo traži da Rezolucija 1244 Savjeta Bezbjednosti Ujedinjenih nacija ostane pravna osnova za uspostavljanje ove nove misije.

"Kišobran UN za novu misiju ostaje netaknut", kaže se u ovom nacrtu plana.

"Za zakonsku osnovu za ovaj novi mandat obavezno ostaje Rezolucija 1244 SB UN".

Tačke dva i tri su drugog karaktera.

"EU će nastaviti da redovno ocjenjuje i kontroliše napredak Kosova u vladavini zakona zadržavajući pravo da ima veću ulogu/prisustvo (princip ustavnosti) ukoliko postoji potreba u okviru obaveza /spremnosti Kosova prema EU (SAA i drugo)".

”Moguće procedure koje proizilaze iz istrage Specijalnih istražnih Task Forces (SITF) ne ulaze u polje djelatnosti ove revizije sa izuzetkom stalne podrške koju obezbjeđuje ova misija", drugi je zahtjev EU uključen u ovaj dokument.

Ali, smatra se da bi prvi zahtjev mogao da ima posljedice po Kosovo. Razlog za to je pozivanje na Rezoluciju 1244. Dokument je donijet u junu 1999. godine poslije sporazuma o povlačenju srpskih vojnih snaga i on određuje politički status Kosova kao protektorat UN i povjerava upravu nad Kosovom ovoj međunarodnoj organizaciji.