Više od samih Amerikanaca

Jedan od Amerikanaca koji je dobro upoznao Kosovo je bivši zakonodavac u državi Iowa, Steve Warnstadt, koji je za godinu dana boravka na Kosovu stvorio utisak da su "narod i Vlada Kosova u velikoj mjeri proamerički". Warnstadt je bio pukovnik u sklopu NATO snaga na Kosovu i radio je kao savjetnik Snaga sigurnosti.

"U anketama Gallupa u preko 100 zemalja u vezi podrške američke politike, Kosovo ima rejting odobrenja od 88 posto. Ovo je nivo podrške koji bi trebao svakako biti veći nego među Amerikancima", kaže Warnstadt i ističe da, dok šeta Prištinom 'uobičajena je stvar da vidiš američku zastavu kako vijori onoliko često koliko i zastavu Kosova'" .

On ovdje spominje bulevar Billa Clintona, radnju "Hillary", ulicu Boba Dole, drugu ulicu George W. Bush, imena ulica i trgova, Madeline Albright i Wesley Clark. Pukovnik Warnstadt dalje piše da su Nacionalna garda Iowa i BSK-a povezane u Programu državnog partnerstva Nacionalne garde, programu osmišljenom krajem Hladnog rata kako bi pomogao zemljama Istočne Evrope u tranziciji ka demokratiji, prenosi RTK.

"Partnerstvo Iowa je posebno jer se pomaže Kosovu da izgradi profesionalnost svojih snaga sigurnosti i poznat je kao jedan od najaktivnijih i najmoćniji državnih partnerstva".

Warnstadt dalje navodi da se Kosovo "suočava sa brojnim izazovima gdje su prihodi po glavi stanovnika najmanji u Evropi; gdje zemlja ima najmlađu prosječnu starost stanovništva i jednu od najviših stopa nezaposlenosti . Nedostatak perspektive uticao je da mnogi mladi ljudi napuste zemlju stvorivši nedostatak nekih svojih najboljih talenata".

"Usprkos ovim poteškoćama, većina Kosovara su optimistični o budućnosti i vide Sjedinjene Države kao model u suočavanju sa svojim izazovima", piše između ostalog u listu "Sioux City Journal", pukovnik Steve.