U opštinama na sjeveru Kosova

Predstavnici lokalne samouprave sa sjevera Kosova nisu danas uspjeli da s predstavnicima EU usaglase protokol i zakažu održavanje svečanih sjednica četiri opštine na sjeveru Kosova.

Gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović izjavio je Tanjugu da su predstavnici EU tražili od njih da na pozivnicima za svečane sjednice opština Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i Sjeverna Mitrovica bude logo Republike Kosovo što su oni, kako je rekao, odbili.
"Sada su tražili da logo “Republike Kosovo” i oznaka “Vlada Kosova”, osim na pozivnicma za sjednicu, stoje i na tekstu svečane izjave koju odbornici i budući gradonačelnici opština treba da polože. Naš stav je da ti dokumenti treba da budu statusno neutralni ili da na njima stoji Kosovo*"”, rekao je Jablanović.
On je dodao da odgovor od predstavnika EU u vezi sa ovim problemom očekuju do ponedjeljka, a da će svečane sjednice opština na sjeveru Kosova biti održane najvjerovanije 9. ili 10. januara kada je i krajnji rok za njihovo održavanje.
Sastanak predstavnika EU s predstavnicima lokalnih samouprava sa sjevera Kosova održan je danas u  Mirovici iza zavorenih vrata, a sastanku su prisustvovali i članovi Upravljačkog tima i oficir za vezu Vlade Srbije u Prištini Dejan Pavićević.
Svečane sjednice skupština četiri opštine na sjeveru Kosova, koje su bile zakazane za 24. decembar, odložene su na zahtjev Vlade Srbije i molbu Evropske unije, a kosovsko ministarstvo administracije i lokalne samouprave saopštilo je tada da četiri opštine na sjeveru Kosova nisu ispunile pravne zahtjeve za održavanje svečanih sjednica.