Na osnovu sporazuma Prištine i Beograda

Sporazum o energetici između Prištine i Beograda treba da obezbjedi pristup KEDS-a sjevernom dijelu Kosova i liberalizaciju tržišta od 2015. godine, a Srbija će biti u obavezi da izvrši kompenzaciju na ime nenaplaćene isporuke energenata na sjeveru, rekla je potpredsjednica Vlade Kosova Edita Tahiri.

Komisija za ekonomski razvoj, infrastrukturu, trgovinu i industriju predstavila je izvještaj Vlade Kosova u vezi sorazuma sa Srbijom vezanog za energetiku, prenosi RTK2.

Potpredsjednica Vlade Kosova Edita Tahiri, rekla je da Sporazum o energetici predviđa prenos nadležnosti sa Srbije na Kosovo, a dogovor ima za cilj uvođenje reda u ovoj oblasti, jer će se fomirati komisija koja će obračunati sredstva koja Srbija treba da kompnezuje Kosovu. Tahiri ističe da ukoliko ne dođe do sporazuma, međunarodna komisija će definisati iznos koji Srbija treba da nadoknadi Kosovu.

"Sporazum predviđa uklanjanje svih prepreka koje je Srbija postavila Kosovu na polju članstva u evropskim i regionalnim organizacijama na polju energetike. Takođe, sporazum predviđa liberalizaciju tržista na polju snabdjevanja od početka 2015. godine", rekla je Tahiri.

Sporazumom se predviđa da KEDS kao snabdjevač električnom energijom ima pristup sjevernom dijelu Kosova, a u planu je osnivanje nove kompanije komercijalnog tipa.

"Značaj ove saradnje ogleda se u naplati potrošnje električne energije u sjevernom dijelu koja do sada nije izmirivana", rekla je Tahiri.